Solidaritetsstrejker för Portugals hamnarbetare

2014-02-05 11:26:17

foto: Paula Hasselgren
Uppemot 20 000 europeiska hamnarbetare strejkade i tisdags i två timmar, i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarnas kamp för att teckna kollektivavtal. Bilden från solidaritetsstrejken i Göteborg.

GÖTEBORG Uppemot 20 000 hamnarbetare strejkade i två timmar i tisdags (4 februari), i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarnas kamp för att teckna kollektivavtal. Hamnar i Grekland, Cypern, Malta, Spanien, Frankrike, Belgien, Danmark och Sverige står stilla under morgonen.

Offensiv besökte Hamnarbetareförbundets avdelning fyra i Göteborgs hamn, och pratade med Erik Helgesson som är styrelseledamot i avdelningen, efter att de närmare 100 hamnarbetarna avslutat sitt strejkmöte. På mötet rapporterades från hela Europa, om läget i Hamnarbetareförbundets internationella organisation International Dock Workers Council (IDC), samt om kamraterna i Portugal. Flera medlemmar ställde frågor och diskussionen var levande.

– Här i Göteborgs hamn ligger så gott som allt arbete nere, eftersom vi organiserar en klar majoritet av hamnarbetarna. Transport har inte varslat om sympatiåtgärder, men det är omöjligt att hålla igång hamnen utan oss.

– Internationella solidaritetsstrejker är otroligt viktiga. De bryter känslan av isolering som är oundviklig vid längre konflikter. Man måste alltid bära sin egen konflikt men att se andra driva kamp på annat håll är bra. Det tjänar dessutom som en motkraft mot den mediala bilden av hamnarbetarna i Portugal, där man försöker framställa dem som ett omodernt skrå. Vi kan erbjuda en jämförelse med rikare länder.

Kampen i Portugal har pågått sedan ny lagstiftning trädde i kraft 2012, och handlar bland annat om att hamnarbetarförbundet i Portugal vill teckna kollektivavtal, och sätta stopp för inhyrning av outbildad personal till lägre lön. Myndigheterna gör sitt bästa för att isolera och svartmåla de strejkande. Man har till exempel satt in tungt beväpnad polis för att ”försvara” arbetsgivarnas bemanningspool och de nya bemanningsföretagen, för att måla upp en bild av hamnarbetarna som farliga, trots att inga konfrontationer ägt rum.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna, samt partiets international Committee for a Workers’ International stödjer IDC:s kamp för hamnarbetarnas rättigheter.

Stefan Berg

”Det är att gå tillbaka till statartiden”

MALMÖ Bertil Bruhn och Henrik Collvin, ordförande respektive vice ordförande för Hamnarbetarnas Malmöavdelning ser oroligt på utvecklingen för hamnarbetare både i Sverige och i övriga Europa.

Sympatistrejken gällde för hamnarbetarnas situation i Portugal, men Henrik Collvin var tydlig med att problemen var del av en större attack på arbetarna även i Sverige. Samtidigt som arbetsgivarorganisationen Transportgruppen på debattsidor attackerar fackens makt säger Henrik att Alliansregeringens genomförda försämringar när det kommer till arbetsmiljöfrågor är väldigt skrämmande. Något som gör sig oerhört talande idag. Han påpekar också att Malmö Hamns vd Johan Röstin samma dag som strejken är i rätten på grund av en allvarlig arbetsplatsolycka.

När det kommer till läget i Portugal ser de båda med försiktig optimism i alla fall när det kommer till de portugisiska arbetarnas kämparvilja. ”De har kämpat i två år, varav ett i lockout. Men de kämpar på och vill inte ge med sig” säger Henrik.

Hamnarbetarförbundet har vid flera tillfällen själva visat sig vara ett kampvilligt förbund som ofta tar ställning för internationell solidaritet i praktiken. På frågan vad Transport, majoritetsfacket för svenska hamnarbetare, gjort i frågan skrattar de och svarar ”Det undrar vi också”. De går vidare och förklarar att även Transport mottog uppmaningen till sympatiåtgärder men hävdar att de inte hunnit med den nödvändiga byråkratin för att faktiskt kunna agera. Henrik förklarar också att det finns ett utbrett missnöje bland ITF:s (Internationella Transportarbetarfederationen) medlemmar runt om i Europa på grund av organisationens flathet.

Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!