Strejker när städjätten ISS vill sparka all personal på pendeltåg

2016-01-06 14:03:04

foto: Fredrik Rubensson / Flickr CC
Nu krävs det kamp för att försvara städjobben.

Städbolaget ISS julklapp till sin personal på pendeltågen i Stockholm blev en hård smäll, som direkt orsakade spontana arbetsnedläggelser: Alla 143 anställda ska sägas upp då man “inte har någon verksamhet kvar efter den 10 december 2016”. 

Beslutet står fast trots hårt motstånd från Seko Pendelklubben i en Mbl-förhandling (Mbl = Medbestämmandelagen) den 22 december. Det motiveras med att huvudentreprenören SJ har förlorat upphandlingen av pendeltrafiken till det Hongkongbaserade MTR. 

Ingen hänsyn tas heller till att SJ har överklagat hur upphandligen har gått till. Inte heller tas någon hänsyn till att båda de andra berörda företagen, det vill säga Stockholmståg som drivs av SJ  och underhållsbolaget Alstom, tänker respektera en verksamhetsövergång där all deras personal får övertas av de nya entreprenörerna, om inte upphandlingens överprövning godkänns.

Plockstädaren Freddy Soto bekräftar för Offensiv att det när beskedet från Mbl-förhandlingen blev känt utbröt spontana proteststrejker, först bland städarna i Älvsjö samma natt och sedan bland plockstädare dagen innan julafton.

I ett uttalande från Seko Pendelklubben meddelas att både denna och Seko Lok anser ISS agerande vara en oacceptabel stridsförklaring – och inte bara mot den egna personalen.

Pendelklubben har nu begärt central förhandling och så länge dessa pågår kan inte ISS verkställa sitt beslut om uppsägningar.

– Ingen vet riktigt vad ISS vill. Vi städare, som i många fall har jobbat som fast anställda för ISS i 9-10 år, väntar nu på besked om hur det går med de centrala förhandlingarna. Om det behövs finns det en stark vilja att kämpa, säger Freddy Soto.

Klubben misstänker enligt sitt uttalande att uppsägningen är en medveten provokation från ISS och bakom dem Almega, som om de vinner i Arbetsdomstolen kan få ett prejudikat som gör det möjligt för arbetsgivare att säga upp sin personal när man förlorar en upphandling. Därmed kan personalens tillsvidareanställning ersättas av allmän visstidsanställning inför en verksamhetsövergång, vilket tillfredsställer den nya arbetsgivarnas våta dröm om att kunna välja och vraka vilka man vill ha bland personalen och till vilka anställningsvillkor.

En av Seko Pendelklubbens förhandlare Olof Fryklöv har i ett tidigare inlägg på klubbens hemsida påmint om att Seko faktiskt har möjligthet att gå i konflikt från den 1 april 2016 om inte all personal på pendeln säkras. ”Strejkrätten utgör den viktigaste trygghetsförsäkring vi som anställda har i upphandlingstider”, slutar inlägget. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!