Utvisad till Armenien efter fem år i Sverige

2014-10-01 14:32:52


Emanuel, personen ovanför barnet, har blivit utvisad.

Efter fem år i Sverige blev Emanuel Oganesian, tidigare medlem i ”Until the End Crew”, utvisad.

När Emanuel blev omhändertagen av polisen  samlades både fans och vänner till en manifestation utanför stadshuset i Kiruna. ”Until the End Crew” bildades 2010. Det var en dansgrupp startad av sju ungdomar med ett hjärta som brann för dans. De mångkulturella ungdomarna möttes dagligen av rasism, men när de fann varandra i en tvättstuga i Lombolo i Kiruna växte självförtroendet snabbt. Många ungdomar såg upp till dem och inspirerades av dem. När första föreställningen ägde rum i Kiruna centrum såg de en chans i livet.

Oron växte då två av medlemmarna var utvisningshotade, men viljan att fortsätta drömmen ledde dem till att ställa upp i ”Talang”, ett av Sveriges mest kända TV-program. Gruppen lyckades gå vidare till final och hamnade på tredje plats. Efter programmet fortsatte mardrömmen med utvisningshotet och när polisen omhändertog Emanuel Oganesian splittrades gruppen. Sleman, en annan medlem, gick under jorden några dagar före händelsen.
– Ingen i gruppen har längre någon form av kontakt med honom, säger Edward Nguyen, en av dansarna, till Offensiv. Gruppen nådde ut i media med hjälp av ett manifest, protester mot utvisningen och fick med sig kirunaborna. Även kommunpolitikerna skrev under ett brev som vädjade att Migrationsverket skulle ompröva beslutet.
– Han har varit i Kiruna i fem år och går en utbildning här och vi tycker att det är inhumant att en ungdom kan vara på en och samma ort under en så lång tid och sedan utvisas, sade Kristina Zakrisson (S) till Sveriges Radio den 2 september, utan att nämna att hennes parti är medansvarigt för utvisningspolitiken.

Om Emanuel Oganesian hade fått stanna i Sverige fram till februari skulle han ha fått en ny chans att söka asyl. Nu när Emanuel har utvisats väntas han behöva utföra en militärtjänst under tre års tid, där han riskerar livet. Dansgruppen har därför startat en insamlingsfond för att kunna betala en bot på 100 000 kronor, som ger Emanuel möjligheten att avstå från militärtjänsten men även ge tillgång till pass, visum, flygbiljetter och arbetstillstånd i Sverige.

Alla bidrag tas tacksamt emot. Sätt in pengar på: Clearingnummer: 8264-4, Konto: 63007254-4, Bader Alemam, Sparbanken Nord. ■