Vem ska lära Knyttet?

2014-03-20 17:06:41


En extrem lärarbrist väntar inom några år om ingen förändring sker.

Stor brist på förskollärare, lärare och specialpedagoger väntas i alla tre storstadsregionerna. Värst väntas bristen bli i Stockholms län där inflyttningen – och därmed efterfrågan – ökar kraftigast, visar rapporten Stockholm 2020.

Störst brist väntas det bli på speciallärare och specialpedagoger fram till år 2020. Framförallt då barnkullarna ökar, men även som en följd av stora pensionsavgångar och högre ställda krav på adekvat utbildning.
– Huddinge kommun vet jag går i vinst, varför investerar inte huvudmannen i skolan? Jag är ensam specialpedagog på den här stora skolan med 600 elever, säger Anna Edgren, som arbetar på en högstadieskola i Huddinge i Stockholm till Offensiv.
I en intervju i Dagens Nyheter lyfter Lisa Öberg, proprefekt på institutionen för kultur och lärande på Södertörns högskola, fram behovet av fler utbildningsplatser på både Södertörns Högskola och Stockholms Universitet för att kunna möta den väntade bristen på 4 440 förskolelärare inom de närmsta sex åren. Vad gäller bristen på speciallärare framhåller Anna Edgren att problemet är mer komplext än så.
– Mycket handlar om att vi inte har så feta löner och vi får inga extra bidrag från vår arbetsgivare för att fortbilda oss, så många tycker nog inte att det är värt det, säger Anna Edgren.
Tillgången på utbildade grundskolelärare och gymnasielärare beräknas vara oförändrad fram till år 2020. Men då inflyttningen till Stockholm beräknas vara fortsatt hög kommer vi även att se en stor brist på lärare i grundskolan och gymnasiet framöver om utvecklingen fortsätter på samma sätt. Vad gäller yrkeslärare beräknas tvärtom efterfrågan inte bli större än idag, men att tillgången kraftigt kommer att minska på grund av att många går i pension.

Ragnar Sjölander, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Stockholm, menar dock på att siffrorna egentligen är än värre, då alla som utbildar sig till lärare faktiskt inte stannar i yrket. Han lyfter även fram det allvarliga i att ”vanliga och friska” lärare går ner i arbetstid för att de inte orkar arbeta heltid eller känner att de inte hinner göra ett bra arbete då.
– Det finns bara två knep för att vända utvecklingen, det ena är att höja lönen och det andra är att minska arbetsbelastningen för att folk ska stanna i och återvända till läraryrket, säger han. ■


Fakta Arbetsmarknadssituation Stockholm 2020:

Förskolelärare:
Brist: 4 400 personer, 33 procent

Fritidspedagoger:
Brist: 980 personer, 32 procent

Grundskolelärare, tidigare år:
Brist: 2 960 personer, 21 procent

Grundskolelärare, senare år och gymnasielärare:
Brist: 3 700 personer, 18 procent

Speciallärare, specialpedagoger:
Brist: 1 630 personer, 55 procent

Yrkeslärare:
Brist: 1 100 personer, 43 procent

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!