För att inte den medicinska säkerheten skulle äventyras satte ledningen för sjukhuset in snabba åtgärder, bland annat öppnades ett antal sommarstängda vårdplatser.
– Ännu en gång kunde en pressad arbetssituation inom sjukvården hjälpligt redas upp, tack vare extrainsatser från vårdpersonalen. Men detta till priset av att vissa fick avbryta en välbehövlig semester för att komma in och jobba. Det är inte acceptabelt, säger Frank Pettersson, kandidat i landstingsvalet för Rättvisepartiet Socialisterna.
Han menar att det är nedskärningarna under de senaste 10 åren som är orsaken.
4 000 jobb har försvunnit
– Mellan 1992 och 2005 minskade antalet anställda i Västerbottens landsting med 4 000 personer. Antalet vårdplatser har också minskat. På geriatriken har en hel avdelning med 24 vårdplatser lagts ned.Frank Pettersson berättar att vård-platser lagts ner även inom psykiatrin.
– Samtidigt har inte den öppna psykvården byggts ut i den takt som behövs. Dessutom har den psykiska ohälsan ökat.
– Också på många vårdcentraler har situationen varit extra ansträngd under sommaren.
Tagit strid för vården
– Det är socialdemokraterna och vänsterpartiet som styr i landstinget. Mellan dem och högeralliansen har enigheten om färdriktningen varit stor, säger Frank Pettersson.Rättvisepartiet Socialisterna har tillsammans med personal och patienter vid flera tillfällen tagit strid mot nedskärningarna.
– Vi samlade exempelvis in över 9 000 namn år 2004 och genomförde torgmöten mot landstingets sparpaket på 250 miljoner, berättar Frank Pettersson.
Rättvisepartiet Socialisternas viktigaste krav för sjukvården i Västerbotten är:
• 1 000 nya anställda i landstinget.
• Återskapa de 24 vårdplatserna vid Geriatriken.
• Fler vårdplatser inom psykiatrin.
• Öka vårdcentralernas resurser.
Ingrid Eriksson