Börshajar vädrar profiter i Stockholms vård

2006-09-05 23:46:29




I årets val lovar s, v och mp i Stockholms landsting ökad tillgänglighet och trygghet i vården. Men samma partier har krattat manegen för moderater och vårdkapitalister med stora nedskärningar i akutsjukvården. Resultatet är dödliga kötider, en huvudlös fusion av storsjukhusen Karolinska i Solna och Huddinge med hårda besparingar och en ”prioritering” av närsjukvården, utan att ge den de resurser som krävs.

Men det blir definivt inte bättre med ett moderatstyre som vill privatisera alla akutsjukhus i stil med S:t Görans sjukhus.
Vart detta kan leda anades förra veckan då S:t Görans ägare, Capio, utsattes för ett fientligt försök till uppköp för 15,6 miljarder kronor av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax. Det fick aktien att skena med 37 procent sedan Capios styrelse ansett budet vara för lågt.

Ute efter snabba klipp

Capio, som äger sjukvård i sex länder, skulle gynnas av en fortsatt utförsäljning av sjukvården. Av samma skäl vädrar nu de s k riskkapitalisterna både långsiktiga profiter på vården och snabba klipp på de stora fastighetsvärden som sjukhusen representerar, när nyliberala politiker i hela Europa vill finansiera sina budgetar och sänkta skatter genom att sälja ut sjukhus. I samma andetag bäddar de också för gräddfiler i vården för välbeställda med privata försäkringar.
Enligt en opinionsmätning av Stockholm City vill 60 procent av väljarna behålla den stopplag som hindrar en utföräljning av akutsjukhusen. Moderater som Christer Wennerholm & Co försöker därför mörka de utförsäljningsplaner som finns i deras eget budgetförslag. ”Vi anser vidare att samtliga akutsjukhus i stället ska få fortsätta arbetet med att bli mer fristående, genom bolagisering och därefter försäljning”, heter det i deras budgetalternativ.

Motståndet

När s, v och mp i valet lovar åtta nya närakuter och ökad kompetens på de befintliga med bland annat barnläkare och geriatriker, ska de tacka sin lyckliga stjärna för att det lokala motståndet i Norrtälje och Södertälje lyckades stoppa deras planerade nedläggningar av de små akutsjukhusen för tre år sedan.
Dessvärre lyckades Rättvisepartiet Socialisterna trots intensiva försök att peppa personal och patientorganisationer inte mobilisera till någon kamp i förväg för att stoppa sammanslagningen av KS och Huddinge med dess lätt förutsebara nedskärningsbeting och samordningsproblem, som också förstärks av trafikstockningarna längs E4:an mellan dessa enheter.
– Många mår dåligt av att inte kunna ge allt, medger en personaldirektör på Karolinska.
Särskilt illa har cancervården farit, med läkaruppror och avhopp. Även läget på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska i Solna har blivit olidlig. Små barn har ibland tvingats till orimliga kötider.
Inte bara läkare, utan också intensivvårdssköterskor och barnmorskor har hoppat av från det sammanslagna megasjukhuset Karolinska. Allt fler anmälningar till Patientnämnden tyder också på ökat missnöje med akutvården.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!