På fredagen den 14 juni gick andra upplagan av Luleå Pride av stapeln.
I Prideparken fanns alla kommunala partier, med undantag av Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet Oberoende, representerade (vilket även var fallet under lördagens partidebatt) tillsammans med diverse andra organisationer, däribland den hbt-certifierade vårdcentralen på Porsön.
Deltagandet detta år var ännu större än fjolårets Pride och paraden var enligt lokaltidningarna upp till tre gånger så lång som förra årets.
Pride växer och i tåget såg man bland regnbågsflaggorna även Ugandas och Ungerns flaggor, då aktivister från dessa länder har kommit för att delta och upplysa om situationen i sina länder.
Helgen var även full med seminarier om allt från hbtq-kamp i Tyskland till olika former av workshopar.
Både HBT-Socialisterna och Elevkampanjen höll var sitt seminarium som båda var fullsatta. HBT-Socialisternas seminarium handlade om situationen i Ryssland, med den ryska hbtq-aktivisten och CWI-medlemmen Zhenya Otto som höll föreläsningen. Zhenya Otto pekade på de stora skillnaderna mellan Pride i Sverige och Pride i Ryssland. Läs mer om Ryssland i Offensiv nr 1 054.
– Jag blev förvånad av all musik och dans som fanns här i Sverige. I Ryssland är Pride en helt annan sak, där är det en kamp för våra rättigheter, sa hon.
Elevkampanjens seminarium handlade om unga hbtq-personer i och utanför skolan. Även här var en av de tre föreläsarna inbjuden, Lova Olofsson från Rädda Barnens ungdomsförbund.
Hon började seminariet med att beskriva normer och den vita, heterosexuella mansnormen som genomsyrar samhället på alla plan.
Sora Matti från Elevkampanjen talade om transpersoner och hur de blir behandlade i skolan och utanför, samt i vilka fack vi blir inplacerade redan när barnmorskan bestämmer könet på barnet.
Marcus Löfgren, även han från Elevkampanjen, avslutade med att gå igenom de förtryck som hbtq-ungdomar får möta dagligen inom skolan och inom idrott.
Marcus blev även inbjuden att tala om hbtq och idrott på nyöppningen av Idrottens Hus i Kiruna till hösten.
Enligt en undersökning bland 90 000 hbtq-ungdomar i EU och Kroatien skyddar Sverige bara sina hbtq-ungdomar till 36 procent. Stora avdrag har bland annat gjorts för att Sverige inte alls inkluderar transpersoner i hetslagstiftningen och inte explicit i straffskärpningsparagrafen.
Elevkampanjen i Luleå fortsätter såklart att kämpa för hbtq-personers rättigheter även mellan Pridefestivalerna.
Elevkampanjen Luleå