1 200 upplagor av kamp, analyser och socialism

2016-05-11 13:06:20


Offensiv säljs år 2014.

– Offensiv förenar marxistiska analyser med kamprapporter och tydliga socialistiska krav. Så har vi kunnat nå fram till nummer 1200 den här veckan, i en tid när både tidningar och stora delar av vänstern är i kris.
Det säger Arne Johansson, chefredaktör för Offensiv sedan starten 1973.

Offensiv skiljer sig från andra vänstertidningar på många olika sätt:
• Arbetar- och gräsrotskribenter. Enbart under 2016 – på 18 veckor – har tidningen haft 63 olika skribenter.
• Internationalismen. 18 av de 63 skribenterna är aktiva i Rättvisepartiet Socialisternas systerpartier världen runt: Brasilien, Hongkong, Nigeria och så vidare.
• Dialog och försäljning. På gator och torg, samt demonstrationer och protester, har vi sålt 3 675 Offensiv och 349 prenumerationer hittills i år – det är drygt 200 tidningar och nära 20 prenumerationer per vecka.

Bland det viktigaste i år är att Offensiv har gett en röst till strejkande målare, byggnadsarbetare och sjöbefäl. Genom intervjuer och dialog har vi gett läsarna insyn, samtidigt som Offensiv har fått mycket beröm av de som har strejkat.
Vi har också, vecka efter vecka, rapporterat om konsekvenserna av regeringens högervridning i flyktingpolitiken. Flyktingar har själva skrivit och berättat, och tidningen är en del av kampen.
Offensiv litar på stödet från RS-­medlemmar, sympatisörer och alla andra som uppskattar tidningen. Om du vill ge stöd – teckna en prenumeration eller ge bort en. Maila i så fall till offensiv@socialisterna.
Några nummer av Offensiv som väckt extra uppmärksamhet (se även andra klassiska nummer som visades upp i nummer 1 000):


Nr 362 (2 september 1999):

Slavarbete i Sverige
Offensiv kunde efter lång kontakt med anställda på Ålandsbåten Baltic Star avslöja att de arbetade sju dagar i veckan, året om, för
6 800 kronor i månaden. Detta ledde så småningom till stora utbetalningar av retroaktiv lön samt semesterdagar. Kampen för jobb och villkor, inklusive rätten att få stanna i Sverige, fortsatte sedan i flera år.


Nr 484 (31 januari 2002):

Fadimes maning till kamp
Tusentals demonstrerade i Uppsala efter mordet på Fadime Sahindal den 23 januari. Fadime Sahindal var en känd kämpe mot förtryck i hederns namn och Offensiv gav stöd särskilt till kampanjen Vägra Kallas Hora, som drevs av Elevkampanjen.


Nr 811 (31 juli 2008):

Stoppa hatbrotten
Veckan innan Prideparaden i Stockholm 2008 misshandlades två homosexuella män nära platsen för Pride Park. Offensiv driver en ständig kampanj mot rasism och sexism, och rasisters och sexisters våld.


Nr 887 (11 februari 2010):

Sopstrid mot lönedumpning
”Sopgubbarnas kamp i Stockholm mot försämrade löner och villkor gäller alla arbetare”, skrev Offensiv sedan Arbetsdomstolen gett stöd till arbetsgivarnas attacker. Offensiv tätbevakade sopgubbarnas strejker och protester, som handlade om just de försämringar som drabbar de flesta löntagare.


Nr 1063 (22 augusti 2013)
:
Attendos omsorg rånas på en miljard
Offensiv avslöjade att de riks­kapitalister som äger vårdbolaget Attendo hade plundrat företaget på en miljard kronor.Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!