RS kongress 2016: CWI kämpar över hela världen

2016-05-11 12:29:19

foto: Natalia Medina
Temesgen talade om situationen i Etiopien.

Under Rättvisepartiet Socialisternas kongress den 6-7 maj deltog Cédric Gerome från CWI:s internationella sekretariat. Han rapporterade om internationalens politiska arbete runt on i världen.

Den internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna är medlem i, CWI (Committee for a Workers’ International), har medlemsorganisationer i runt 50 länder i världen och i alla världsdelar. I alla dessa länder bedriver vi en politisk kamp mot kapitalism, rasism och alla former av förtryck. En viktig del av CWI:s arbete är kampanjer för internationell solidaritet.

Cédric berättade under kongressen om situationen för de olika medlemsorganisationerna runt om i världen och det arbete som de bedriver. I flera länder byggs nya organisationer upp från början, med målet att bli nya partier och medlemmar i CWI. Bland annat har internationalen fått kontakt med en socialistisk grupp i Rumänien. Efter besök på Island av kamrater från Sverige har vi en ny medlem där och flera andra som är intresserade av CWI.
CWI:s sympatisörer i USA, Socialist Alternative, har de senaste åren fått en enorm medlemsökning genom kampanjen för en minimilön på 15 dollar i timmen, och även genom att Kshama Sawant har valts in som en socialistisk kommunfullmäktigeledamot i Seattle. Nu drivs en kampanj till stöd för Bernie Sanders, som också driver att Sanders ska ställa upp i presidentvalet som en oberoende kandidat.
I Kanada bedriver partiet också en kampanj för en minimilön på minst 15 dollar i timmen och får ett stort stöd av de stora fackföreningarna.

I Brasilien deltar CWI-medlemmar i bygget av vänsterpartiet PSOL och nyligen var kamraterna med att organisera en stor lärarstrejk i Río.
I Chile ska en medlem ställa upp i kommunval i oktober. Han har ett stort stöd i området och har chans att bli invald. Andra medlemmar ställer även upp i valet på Pueblo Unido’s lista.
I Turkiet har CWI en relativt ny sektion med både turkiska och kurdiska medlemmar. Den politiska situationen i Turkiet är instabil, och det finns en ilska inom arbetarklassen.
Tiotusentals har deltagit i demonstrationer och det finns en stark potential hos arbetarna, men det saknas en politisk organisation som kan samla och leda massorna i rätt riktning.
I Belgien växer ilskan mot regeringen. Många av CWI:s medlemmar där är fackligt aktiva, och fackföreningsrörelsen har en aktionsplan mot regeringen där bland annat två generalstrejker planeras i sommar.

I England/Wales går ungdomsarbetet framåt; bland annat har Socialistiska Studenter startats upp på flera nya skolor.
I Nordirland fick Socialist Partys (CWI) två unga kandidater i valet till den nordirländska församlingen de bästa resultatet som några vänsterkandidater har  fått sedan 1980-talet.
I Hongkong driver Socialist Alternative (CWI) flera kampanjer mot rasism och det odemokratiska styret, vilket har lett till attacker både från staten och högermedia. I Kina har partiet vunnit nya anhängare, trots regimens allt hårdare repression.
I Tunisien, där vårt parti har vuxit fram de senaste åren, har kamraterna kunnat börja ge ut en tidning regelbundet. Tidningen är ett viktigt verktyg att organisera sig kring, och för att kunna nå ut till andra. CWI i Tunisiens hemsida besöks av folk från många olika länder, och partiet där är ett viktigt steg i arbetet för att bygga CWI i Nordafrika och Mellanöstern.

Att bygga den internationella organisationen är ett otroligt viktigt arbete, och det går just nu framåt i många länder. De politiska, ekonomiska och sociala stormarna som vi har sett de senaste åren kommer att bli allt vanligare från och med nu, och som socialister måste vi vara förberedda för den kommande klasskampen.
Den politiska medvetenheten utvecklas inte linjärt, utan skakas om och kommer plötsligt, som vi har sett i till exempel USA. Därför måste en organisation vara redo, för att kunna använda de erfarenheter som finns sedan tidigare klasskamp. Partiet är arbetarklassens kollektiva minne, och därför är det så viktigt att bygga CWI.


En värld övermogen för socialism

Traditionsenligt öppnades Rättvisepartiet Socialisternas kongress med en analys om världssituationen.
Under Per Olssons inledning om världen gavs exempel på den osäkra situationen som vi befinner oss i: krig och förödelse i Mellanöstern, extrema torkor och svältkatastrofer i Afrika, de miljontals flyktingar som tvingas fly undan krig, terror och förtryck och Västs bemötande av dem med taggtråd och murar. Men allt är inte hopplöst – exempel gavs också på de många proteströrelser som pågår runtom i världen.


Vi befinner oss i en global
ekonomisk, social och ekologisk kris. Aldrig någonsin har klyftorna varit så groteska och utsugningen så makaber som den är idag. Samhället är övermoget för socialism, men samtidigt är den socialistiska medvetenheten och tilltron till socialismens möjligheter ännu på en låg nivå och fortsätter att släpa efter. Det är vår tids största motsättning och leder till att varje process innefattar motsägelser, hastiga vändpunkter och att den ibland kastas långt bakåt.
Men oundvikligen kommer det att komma nya kamputbrott som kommer att skaka om makthavarna och väcka liv i medvetenheten, och redan idag finns det ett djupt missnöje med det rådande systemet hos allt fler skikt av befolkningen, framförallt bland ungdomen.
Vår roll som socialister är att erbjuda ett alternativ till den krisande kapitalismen och visa på en väg framåt – mot socialism och frihet.

Under kongressen hölls också en punkt specifikt om Afrika och situationen där. Inlägg gjordes bland annat av medlemmar och flyktingar från Etiopien, Kamerun och Kenya.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!