Eskilstuna tar till gatorna på Springpride

2016-05-18 11:29:12

foto: Per-Åke Westerlund
Återigen dags för Eskilstuna Springpride den 21 maj, vilket blir ett ypperligt tillfälle för Eskilstunaborna att fortsätta protestera mot högerstyret i kommunen.

Lördagen den 21 maj arrangeras Springpride i Eskilstuna för tionde året i rad. Arrangörerna hoppas på att slå förra årets paradrekord på 3 000 paraddeltagare.

Under Eskilstuna Spring­pride sker förutom en parad även ett antal olika seminarier. Ett av dessa anordnas av RFSL Newcomers, ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer. Nätverket arbetar för att hbtq-personer som nyligen har kommit till Sverige ska kunna träffas, få information om sina rättigheter och få juridiska råd.
Asylrätt och antirasism är viktiga frågor i Eskilstuna, som har en tradition att avvisa rasistiska organisationers försök att etablera sig i staden. Svenskarnas Parti och Svenska motståndsrörelsen har vid flertalet tillfällen mötts av stora motdemonstrationer när de har varit i Eskilstuna, och Sverigedemokraternas torgmöten har under deras valkampanjer överröstats och buats ut av stora folkmassor. Svenska motståndsrörelsen har tidigare år försökt störa Eskilstuna Springpride, men blivit bortkörda av antirasister.

Just nu rasar Sverige ner på listan över europeiska länder gällande hbtq-personers rättigheter, till stor del på grund av den mycket restriktiva asylpolitik som förs idag. Hbtq-flyktingar är särskilt utsatta då många flyr på grund av förtryck av hbtq-personer.
Sveriges regering vill nu ta bort den del i asyllagen som kallas ”övriga skyddsbehövande”, vilket kommer att innebära att det blir betydligt svårare för personer som flyr på grund av sin sexuella läggning att få asyl i Sverige. Om uppehållstillstånd ges kommer det bara vara tillfälligt, även om asylorsaken inte är tillfällig så länge andra länders förföljelse av hbtq-personer kvarstår.

Eskilstuna kommun styrs av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, som tillsammans har satt ett besparingsmål på 100 miljoner kronor för 2016. Detta kommer att leda till stora nedskärningar på alla plan i kommunen. Efter beslut om sänkt skolpeng samlades hundratals i en demonstration på Fristadstorget utanför kommunhuset, arrangerad av Lärarförbundet och Nätverket Tillsammans.
Springpride är ett utmärkt tillfälle för Eskilstunabor att fortsätta protestera mot kommunens nedskärningspolitik, mot rasism, för allas rätt till asyl och för hbtq-personers rättigheter, då alla dessa frågor är sammanlänkade och alla former av förtryck är en del av det kapitalistiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!