10 000 i protest mot gatuvåldet

2007-10-17 14:22:03

foto: Sebastian Olsson
STOCKHOLM Den 12 oktober samlades flera tusen personer i Kungsträdgården i en manifestation mot våldet.

En vecka efter den uppmärksammade dödsmisshandeln av en ung kille i Stockholm samlade ”Bevara oss från våldet” till manifestation fredagkvällen den 12 oktober i Kungsträdgården i Stockholm.

Ingen annan manifestation har blivit så omskriven i media på åratal. Alla dagstidningar, gratistidningar, lokal-TV och riksnyhetsmedia var med och mobiliserade till manifestationen.
Trots hagelskurar, regn och kyla kom över 10 000 personer till Kungsträdgården. Deltog gjorde framförallt ungdomar, men det fanns även en del äldre i form av föräldrar.

Skralt politiskt deltagande

Traditionellt har frågor om hur kriminalitet och våld ska bekämpas dominerats av högeridéer och borgerliga partier, men så var inte fallet på denna demonstration.
Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna var de enda som hade en uttalad politisk linje i frågan om hur man ska stoppa våldet (läs utdraget till höger).
Totalt delade vi ut 2 000 flygblad och många kom fram efter den korta manifestationen för att visa att de höll med oss.
De rykande färska antirasisthandböckerna sålde bra, trots stora problem med regnet. Sju personer gick med i Elevkampanjen och över 800 kronor samlades in.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!