100 bostadslösa barn i Angered

2015-09-30 16:02:05
En kartläggning av boendesituationen i Göteborg ger en skrämmande beskrivning om bostadslösa barn. Bara i Angered, i nordöstra Göteborg, finns idag 100 bostadslösa barn och de har bara blivit fler sedan man först slog larm år 2013.

Antalet bostadslösa i staden ökar dramatiskt och kostnaderna för att ge tak över huvudet likaså. I Angered ökade kostnaderna från år 2013 till 2014 med 40 procent och år 2015 ser ingen ljusning.

Bostadslösa med barn söker sig allt oftare till socialtjänsten för att få en bostad och bostadsbristen tvingar socialtjänsten till tillfälliga lösningar som att skicka runt familjerna till olika vandrarhem och hotell med en hög kostnad som följd.

På grund av bostadsbristen tvingas socialtjänsten köpa platser av privata aktörer för skyhöga kostnader, vilket i sin tur tär på stadsdelens ekonomi vilka inte får någon ersättning av kommun eller stat.

Med information från samtliga socialkontor i alla stadsdelar avslöjar Göteborgs Fria Tidning i juni i år att 104 familjer, totalt 274 barn, saknar hem. Värst är det i Angered. Det handlar inte om något nytt fenomen, men är ett ökande problem.

Vad det gör med en familj som tvingas flytta runt varannan eller var tredje dag är det inte svårt att räkna ut. Sjunkande skolresultat, stress, försämrad koncentrationsförmåga och depression. Det lägger ett stort ansvar på skolan, dess lärare och kuratorer, men dessa kan inte lära eller samtala bort bostadsbristen.

Orsaken är helt enkelt bristen på hyresrätter. Bostadsbristen har skapat en ny grupp hemlösa. Det handlar inte om den allmänna bilden av en hemlös – utslagna, narkomaner, alkoholister – utan om barnfamiljer och inte minst om ensamstående mammor.

Lösningen finns enbart i att bygga bort bostadsbristen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!