Blodig vändning i Afghanistan

2015-10-07 11:38:07


USA-ledda trupper reducerade Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz till ruiner.

Talibanernas erövring av provinshuvudstaden Kunduz i landets nordöstra del och den efterföljande amerikanska bombningen av Läkare Utan Gränsers sjukhus i samma stad utgör en ny våldsam vändpunkt i Afghanistan.

Det USA-ledda kriget mot Afghanistan, som inleddes år 2001, skördar allt fler offer. I fjol dödades och skadades fler civila än någonsin och under det första halvåret i år dödades eller skadades nära 5 000 civila.

Västimperialismens, däribland Sverige som har bidragit med trupper,  drygt fjorton år långa krig och ockupation av Afghanistan har varit ett katastrofalt misslyckande. Våld och terror härskar i Afghanistan och även IS (Islamiska staten) finns numera i landet. Kriget har våldsamt destabiliserat hela regionen.

Talibanerna kontrollerar idag en större landyta än någonsin sedan år 2001 och i förra veckan erövrades staden Kunduz med 300 000 invånare. Konduz är huvudort i provinsen med samma namn och ligger i norra Afghanistan.  Det var första gången sedan år 2001 som talibanerna erövrade en provinshuvudstad.

Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz var det enda sjukhuset som kunde erbjuda hjälp till de som skadades i  de våldsamma strider som rasade i staden i början av förra veckan. ”Vårt traumasjukhus i den afghanska staden Kunduz är överfullt efter strider mellan regeringen och oppositionen under måndagen. Sedan måndag morgon har våra team behandlat runt 170 skadade varav de flesta hade skottskador. Bland patienterna fanns 46 barn. För femtio personer var tillståndet kritiskt när de kom till sjukhuset. Vårt kirurgteam behandlade svåra buk-, arm-, ben- och skallskador”, rapporterade Läkare Utan Gränser den 30 september.

Bara några dagar senare, natten till den 3 oktober, utsattes sjukhuset för dödligt bombangrepp av amerikanska stridsplan. Minst 22 människor, personal och patienter dödades under de upprepade bombanfallen som pågick i nära en timme. Efteråt erkände en talesperson för de USA-ledda utländska styrkorna i Afghanistan att man hade genomfört bombanfall mot Kunduz och tillade cyniskt att ”ett sjukhus i närheten kan ha träffats”.

– Bomberna slog ned och vi hörde bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ned. Detta skedde gång på gång. När jag lyckades ta mig ur från kontoret stod huvudbyggnaden i brand. De som kunde hade flytt till de två bunkrarna under byggnaden. Men patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan i ett pressmeddelande den 4 oktober.

Precis som Läkare Utan Gränser kräver behövs en oberoende utredning. Washingtons och det amerikanska försvarsdepartementets utredning kommer inte att resultera i att de som bär ansvaret för detta krigsbrott avslöjas och straffas. Bombangreppen ingick i de kvarvarande amerikanska truppernas försök att återta Kunduz. 

Det finns idag 13 000 utländska soldater i Afghanistan, varav nära 10 000 tillhör amerikanska förband. Obama har sagt att USA ska lämna Afghanistan innan han själv lämnar Vita huset år 2017. Om så blir fallet återstår att se. Men efter alla misslyckade försök att skapa en inhemsk armé och polis och bygga en stat i Afghanistan vill Pentagon att trupperna blir  kvar. På papperet är visserligen den afghanska armén en styrka på 300 000 man. Men det är en armé som kännetecknas av korruption, massdeserteringar och av att stridsmoralen har blivit allt lägre efter att antalet döda afghanska militärer och poliser ökat snabbt de senaste månaderna.

Detta tillsammans med det missnöje som krigsherrar och det korrupta provinsstyret har skapat, inte bara inom den pashtunska minoriteten i området, gjorde det möjligt för ett par hundra talibaner att besegra den USA-tränade afghanska arméns 7 000 soldater i Kunduz. Övertagandet kom efter att talibanerna under året har lagt under sig dryga två tredjedelar av provinsens territorier.

Talibanernas övertagande av Kunduz och bombningen av Läkare Utan Gränsers sjukhus utgör en ny blodig vändpunkt i Afghanistan. Även om de utländska styrkorna återtar staden kommer man inte att kunna förhindra en fortsatt offensiv från talibanerna och deras allierade. Den svaga och splittrade regeringen i Kabul, som kom till makten efter fjolårets fuskval, försvagas ytterligare och kan falla ihop.

Efter Kunduz kommer de talibangrupper som har varit öppna för en förhandling med regeringen sannolikt att bli än mindre benägna att sluta en uppgörelse. Krigets vändning kommer att tvinga fler afghaner på flykt. Många kommer att försöka nå EU:s medlemsländer som ständigt bygger nya murar mot flyktingar från Afghanistan.

När Västimperialismen invaderade och ockuperade Afghani­stan år 2001 sades målet vara att skapa fred. Fjorton år senare har mer än 100 000 människor dött, miljoner har tvingats fly och kvinnor som anmäler våldtäkter riskerar att själva åtalas och dömas till fängelse för ”moraliska brott”. Idag är Afghanistan ett land som har splittrats upp i olika krigszoner där terrorarméer och miliser slåss om vem som ska förtrycka den extremt fattiga befolkningen. Samtidigt utkämpar de imperia­listiska makterna och angränsande regimerna en strid sinsemellan om inflytande i landet.  

Det är genom att massorna förenas i kamp och formar sitt försvar mot terror och våld som en väg till fred kan öppnas. Efter år av krig, nederlag och terrorvälde ligger många, svåra och farliga hinder i vägen för massornas självständiga organisering, vilket understryker behovet av stöd till varje steg mot bygget av oberoende mass­organisationer i Afghanistan och grannländerna. För att freden ska bli möjlig måste imperialismens strypgrepp brytas och kapital- och godsägarväldet avskaffas i Afghanistan och i hela regionen.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till terror och religiös extremism.
  • Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan. Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor. Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid.
  • Allt stöd till varje strävan att bygga en afghansk kamprörelse och en försvarsstyrka som kan förena massorna i en gemensam kamp mot förtryck, terror och våld.
  • Kamp för att Afghani­stan och grannländerna förenas i en frivillig demokratisk och socialistisk federation. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!