12-timmarspass i äldreomsorgen kör slut på personalen

2015-07-01 09:57:38
Luleå kommun har blivit anmäld till arbetsmiljöverket av Kommunal då 12-timmarspass inom äldreomsorgen har varit skadligt för de anställda. Anna Ekman, som jobbar inom äldreomsorgen, berättar om situationen på hennes arbetsplats.

Har ni 12-timmarspass på din arbetsplats? Hur mår man efter en sådan arbetsdag?
– Vi har 12-timmarspass på vår­an arbetsplats. Jag hade fyra sådana pass under en sexveckorsperiod. Man är på arbetsplatsen i tolv timmar med en timmes rast kl 12.30 och en timmes rast kl 16.30. Det tyngsta arbetet är på förmiddagen. Många sängliggande tunga personer ska tvättas, duschas och kläs på. En del kan inte äta själva och måste matas. På kvällen är det lite lättare, men samma procedur.
– Många är väldigt dementa och kan därför vara svåra att hantera och förhålla sig till (varje person med demens måste man lära sig att förstå hur deras demens är). Efter en sådan dag är man både kroppsligt och mentalt slutkörd. Det finns varken tid eller ork till något annat. Känslan är jämförbar med depression.

Hur skulle du vilja ha det istället för delade turer och 12-timmarspass?
– Vad som krävs för att få bort 12-timmarspass och delade turer är en ökad personalstyrka. För att morgonarbetet ska flyta på bra behövs det tre personal. För att kunna utföra morgonarbetet på tunga brukare måste man vara två personal – den tredje persona­len är då i köket och ger frukost till brukare. På kvällen fungerar det oftast med två personal, men är avdelningen väldigt ”orolig” behöver man vara tre även då.

Hur påverkar den här tuffa arbets­situationen er anställda?
– Man tappar arbetsglädjen, känner sig utnyttjad och stressen blir allt mer påtaglig. Jag har också sett en tendens till irritation mot varandra och ett individualistiskt tänkande istället för ett kollektivt tänkande.
– Det jag också tror skulle vara bra är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för att få möjlighet att ladda på med ny energi för att orka med och känna glädje på jobbet. Det är roligt att jobba med äldre. Deras historia och liv och det de har blivit idag tycker jag är intressant. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!