18 september startskott för ny proteströrelse

2007-09-26 16:02:06

foto: Kristian Christensen
Uppemot 6 000-7 000 demonstrerade mot högerpolitiken den 18 september. Fackledningarnas fortsatta ovilja att ta strid visar att kampen underifrån måste fortsätta.

Att uppemot 6 000-7 000 personer slöt upp till Septemberalliansens demonstration den 18 september kan ha fött en ny proteströrelse mot högerpolitiken. Jubel och applåder mötte också den förhoppning om att detta blir ”startskottet för alla fackföreningar att ta upp kampen”, som uttalades på Sergels torg av Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.

Stämningen efteråt var väldigt euforisk:
– Fy f-n vad skönt att se ett fullsatt Sergels torg, minst 5 000 pers… ALLA skrek slagorden över hela plattan. Vi samlade gruvarbetare, feminister, miljöaktivister, gamla 68-rävar, brevbärare, unga militanta kids, invandrargrupper, kollektivtrafikarbetare, vårdarbetare, kämpande lokalgrupper i förorter, papperslösa … allt det som de etablerade partierna saknar bland sina aktiva, i sina organisationer och ledningar. Och vi gjorde det utan LO-ledningen, utan s- och v-ledningen, utan SAC-ledningen, utan resurser, på en vanlig vardag, utbrast till exempel Sebastian Vallejos från samordningsgruppen.

Kallt vatten

Samtidigt krävs det hårt arbete och enad kamp underifrån för nya steg. Skopor av kallt vatten har hällts över kampstämningarna i form av LO-topparnas samtal om strejkrätten med Svenskt Näringsliv (se ledaren). Samtidigt fortsätter försöken från Kommunals avdelning i Stockholm att lägga krokben. Dessa skopor med vatten måste nu fås att avdunsta lika snabbt som om de hälldes över en upphettad bastukamin.
Pampar i Kommunals avdelning gjorde sitt bästa för att hindra de tre sektioner i Stockholm som antagit det fackliga uppropet från Kommunals sektion 28 att delta i protesterna.
Kommunals logga skulle inte få visas. Avdelningens ordförande Elisabeth Hammarstedt förtalade också initiativet med uttalanden som att ”de som ligger bakom de här aktionerna klär sig i lånta fjädrar” (i medlemstidningen), att det skulle delta grupper som inte var främmande för våld (i Arbetaren), samt att man inte har något förtroende för Rättvisepartiet Socialisterna (i ett cirkulär på intranätet).
Två dagar efter demonstrationen kallades också styrelsen i Kommunal sektion 28 upp till avdelningen, med ”obligatorisk närvaro”.
– Väl där förklarade en representant från förbundets it-avdelning att vi inte längre skulle få använda möjligheten att maila till alla sektioner, berättar Bilbo Göransson, initiativtagare till det fackliga uppropet för LO-ledda massprotester.

”Får inte ta egna beslut”

Under mötet påstods det också att man som facklig organisation bara får samarbeta med socialdemokraterna, och att en sektion inte är en juridisk person som får ta egna beslut i strid mot avdelningens beslut.
Reaktionerna bland fackligt aktiva i Septemberalliansen är starka.
– Om Kommunal och LO på allvar ska försvara sina medlemmar och bli ett demokratiskt, kämpande fack, måste fackledningen antingen rycka upp sig eller ryckas undan till förmån för dem som är beredda att kämpa, säger Bilbo Göransson själv.
Septemberalliansen befinner sig trots försöken att sabotera i ett läge där den nu kan smida medan järnet är varmt.
Anders Borgs nya budget är en ren krigsförklaring mot Kommunals många deltidsarbetande kvinnor och ungdomar utan fast jobb, som får ta den värsta smällen när regeringen ska finansiera enorma skattesänkningar för de rika.

Ny budgetprotest

En ny stor protestaktion när budgeten läggs på riksdagens bord i slutet av november vore ett bra svar.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!