2 500 riskerar avsked trots miljardvinst

2013-01-17 12:20:42
År 2010 antog SKF ett program för att förflytta produktionen från Västeuropa till Asien, Östeuropa och Latinamerika. På företagets hemsida meddelades det under måndagen den 14 januari att företaget kommer att öka takten på förflyttningen utomlands. Syftet med detta är att minska företagets utgifter med 3 miljarder kronor per år till slutet av 2015 och detta kommer enligt SKF att beröra 2 500 anställda.

Trots detta går SKF med vinst och prognosen inför 2013 är att det blir större aktieutdelning. Under 2012 gick företaget med närmare 7 miljarder kronor i vinst, och i år beräknas vinsten ligga på 8 miljarder kronor samt att prognoserna ser ännu bättre ut inför 2014. Trots detta har företagsledningen redan börjat ­uttala hot. Framförallt ska uppsägningar ske ”frivilligt” genom pensioneringar, men i ett pressmeddelande menar Tom Johnstone, koncernchef, att om de frivilliga ­inte uppfyller kvoten så kan ledningen tvingas till ”andra åtgärder”.

Rättvisepartiet Socialisterna varnar för avskedanden! Hade inte IF Metall accepterat det här så kallade ”frivilliga” alternativet hade företagsledningen med största sannolikhet börjat med de ”andra åtgärderna”. SKF:s ledning vill maximera sina profiter och slår på den stora trumman om en tuffare ekonomi, trots fortsatta vinster.
Facken måste sätta ned foten och förbereda sig på att strida i den här frågan. SKF vill ha produktionen i länder med extrem fattigdom och backar fackföre­ningarna i den här frågan kommer ledningen se sin chans till att säga upp fler.

Amer Mohammed Ali