24 nov: Landsomfattande manifestationer mot utvisningar – för asyl

2018-11-21 11:22:24

foto: Elin Gauffin
Slut upp den 24 november.

På lördag den 24 november arrangerar Sverige för flyktingamnesti en landsomfattande ljusmanifestation i protest mot den inhumana flyktingpolitiken. I det innefattas de fortsatta utvisningarna till terror, förtryck och krig, den rättsosäkra asylprocessen och den utsatta situationen som flyktingar befinner sig i.
De kräver nu amnesti för de ensamkommande och att alla utvisningar till länder i krig stoppas. Precis som de skriver på sitt event på Facebook:

”Läget är väldigt tufft för många ensamkommande. År av väntan har satt sina spår, vissa är hemlösa eller utan mat. Osäkerheten fortsätter. Sverige har EU:s tuffaste lagstiftning just nu, i och med den tillfälliga asylpolitiken som annonserades av regeringen den 24 november 2015. Många ensamkommande får avslag och utvisas på grunder som inte är rättssäkra.
Konvertiter, ateister och hbtq-personer utvisas, trots att det innebär livsfara för dem. Tortyroffer blir inte trodda. Tonåringar med liknande historier får helt olika bedömningar. Åldersbedömningarna är ovetenskapliga. Lillebror blir storebror trots papper. Asylprocesserna visar generellt bristande rättssäkerhet.
En lösning måste till, för medmänsklighet och för att respektera de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av de ensamkommande har passerat alla gränser.”

Hittills är det manifestationer spikade i Malmö, Växjö och Örebro. Fler lär tillkomma – håll utkik på Facebook.