25 jobbår är inget värt för Luleå kommun

2013-10-31 13:03:09


– ”Rehabkedjan” känns bara som ett spel för gallerierna, säger Åsa Holgren som efter 25 år som kommunanställd nu får sparken.

– Jag har jobbat 25 år i Luleå kommun, jag har blivit inbjuden till 25-års-jubileumet.
Ändå säger de att de inget kan göra och ställer ultimatum för att jag ska säga upp mig själv.
Det säger Åsa Holmgren som efter att ha drabbats av kronisk sjukdom nu sparkas ut från kommunen, trots att hon fortfarande skulle kunna jobba halvtid.

Åsa är förskollärare i grunden men omskolade sig på 90-talet till grundskollärare med stöd från Luleå kommun när det prognostiserades ett överskott av förskollärare.
Sedan 1999 har hon jobbat som grundskollärare med uppehåll för föräldraledighet. 2007 fick hon diagnosen Parkinson och har sedan dess varit sjukskriven på deltid.
Den 31 maj 2010 blev hon utförsäkrad och utestängd från sjukpenning. Efter att ha varit tjänstledig ett år för en arbetsträning blev Åsa sjukskriven på heltid från mars 2013 eftersom hon inte längre kunde jobba i skolan.
– Det har gjorts en arbetsförmågebedömning  som säger att jag kan jobba 50 procent men inte i skolan utan i ett jobb där jag kan styra lite över arbetstiden. Men på alla rehabiliteringsmöten säger arbetsgivaren bara ”det är inte många som detta löst sig för” och ”vi anpassar inga tjänster”. Till slut prövade de om det fanns någon ledig tjänst under två veckor som passade. Sen avslutades den så kalla ”rehabkedjan” med ett ”Vi har gjort vad vi kan”.

– ”Rehabkedjan” känns bara som ett spel för gallerierna. Det finns ingen vilja att göra något, de vill bara bli av med en. Vad jag än föreslagit har de sagt ”det går inte”. Tänk om de kunde säga ”det här kan vi erbjuda dig”, till exempel en tjänst på skolbibliotek eller ett omställningsbidrag för att plugga. Iställlet är det bara ultimatum.
– Kommunen var till och med så fräcka att de när de ville att jag skulle skriva under uppsägningen mer eller mindre frågade om jag vill komma tillbaka och jobba med bidrag från Arbetsförmedlingen.
Det här är ytterligare ett exempel på att den så kallade arbetslinjen som både regeringen och oppositionen talar om bara är retorik för att attackera sjuka och arbetslösa.

– Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kommer under hösten motionera i kommunfullmäktige om tryggare jobb där det bland annat ingår anpassade tjänster för att kommunen ska ta sitt ansvar för anställda som ofta gett stora delar av sitt liv som kommunanställda, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för RS.

– Jag säger till mina gamla kollegor: Pressa er inte för mycket på jobbet, för det finns inget skyddsnät om något händer, säger Åsa och avslutar:
– Jag sa till kommunens representanter ”Jag har jobbat i 25 år för kommunen och har två akademiska utbildningar och nu när jag blivit sjuk så säger ni att det finns inget ni kan göra. Det är oerhört kränkande för mig som indvid.” Jag fick inget svar, de satt bara och skruvade på sig.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!