3 000 tågade i Prideparaden i Eskilstuna

2016-05-26 12:55:00

foto: Per-Åke Westerlund
RS politiserade än i övrigt ganska avpolitiserad Springpride.

Lördagen den 21 maj firades Springpride i Eskilstuna för tionde året i rad. I paraden deltog runt 3 000 personer. Minst lika många stod vid sidorna och tittade på.

Prideparaden i Eskilstuna var lika stor som förra året, vilket var ett rekord i Eskils­tuna. På Fristadstorget, som kallades Pride Park under Springpride, fanns ett trettiotal olika organisationer närvarande med bord och tält. Rättvisepartiet Socialisterna var närvarande med ett eget bord.
Bland deltagande organisationer fanns alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, vilket även inkluderade Kristdemokraterna. Trots detta, eller kanske snarare delvis på grund av det, var stämningen högst opolitisk.
RS tog i diskussioner med deltagare upp frågan om hbtq-flyktingars rättigheter med en namninsamling mot regeringens nya lagförslag som kommer att göra det mycket svårare för hbtq-flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige. Regeringen vill ta bort asylrätten för de som har ”synnerligen ömmande omständigheter” och ”övriga skyddsbehövande”, vilket bland annat innefattar de som flyr på grund av sin sexuella läggning. RS samlade in många namn till kampanjen mot lagförslaget. 980 kronor samlades in till kampanjen och 23 Offensiv såldes.

Under paraden var det en festivalstämning med glada människor och mycket musik. Inga slagord ropades, men några politiska banderoller bars. RS hade en banderoll med orden ”Kamp mot rasism och homofobi” för att visa att de frågorna hör ihop.
Pride har i allmänhet avpolitiserats mycket, men det är viktigt att komma ihåg att vi inte kan ta de rättigheter som finns för givna. Vi måste fortsätta kämpa för att behålla och stärka de rättigheter som borde vara en självklarhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!