Göteborg: Demonstrera mot bostadsbristen

2016-05-26 12:55:00


– Det måste byggas billiga hyresrätter, menar Malake Maksassi.

Malake Maksassi är en ung arbetare från Göteborg som har tröttnat på bostadssituationen och att ständigt behöva flytta runt på en osäker bostadsmarknad. Istället för att knyta handen i fickan agerade hon och tog på egen hand initiativ till en demonstration mot bostadsbristen.

–Jag gjorde det av frustration och ilska. Jag har flyttat runt fem gånger det här året. Först trodde jag att det var mitt namn som gjorde att jag inte fick lägenhet, men när jag kollade runt bland vänner och bekanta insåg jag att det var många i samma sits som jag, säger Malake till Offensiv.

– På grund av situationen och ilskan tänkte jag att det måste genomföras en stor demonstration, där alla ska ta del av den för att tillsammans förändra bostadsmarknaden. Så jag gjorde ett event på Facebook och bjöd in folk.
Genom Facebook kom Malake i kontakt med fler i samma situation samt aktiva inom Hyresgästföreningen och bildade en arbetsgrupp inför demonstrationen.
– Folk har varit mycket positiva till detta. Många tycker frågan är viktig, men alla vågar inte ta intiativ. Folk har också varit väldigt hjälpsamma och verkligen hjälpt till, berättar Malake.

Bostadspolitiken är en stor fråga i Göteborg. Bostadsbristen, trångboddheten, segregationen och  renoveringsbehovet upprör. Malake är säker på de viktigaste frågorna:
– De viktigaste kraven är att det ska byggas billiga hyresrätter och att man inte ska bli utkastad vid renovering för att man inte har råd att bo kvar, avslutar Malake.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!