”5 000 kronor mer är ett rättvist krav”

2008-04-29 14:40:15
– Vi har varit ute i strejk sen i fredags, och under tiden vi har stått strejkvakt här så har vi fått mycket stöd, berättar den biomedicinska analytikern Petra Jörneblad, som står strejkvakt utanför Karolinska Universitetssjukhuset i Solna tillsammans med två kollegor.

– Det står väldigt mycket om ”syrrorna” men inte så mycket om oss, trots att vi har sämre betalt, säger Kerstin Hernström.
– Visst är det bra att få upp ingångslönerna, men frågan är vad som händer med dem som har jobbat 20 år i yrket, säger Åsa Bergström.
En arbetskollega kommer förbi och frågar upprört om det är sant att strejken på Karolinska i Solna ska avblåsas den 10 maj.

Upptrappning den 5 maj

– Ja, tyvärr är det så, men strejken fortsätter på andra sjukhus, och vi trappar upp på måndag den 5 maj, förklarar Petra Jörneblad, som egentligen tycker att fler borde tas ut.
– Jag tror att strejken kan vinnas om vi kommer ut och får stöd. Våra löner måste få kosta, alla förväntar sig med rätta bra vård, avslutar Kerstin Hernström.
Alla tre håller med om att 5 000 kronor mer till alla är ett bra och rättvist krav.
Några dagar tidigare stod ett par andra, kampvilliga strejkvakter utanför Karolinska (bilden ovan, th):
– Det här är vår första strejk, och det känns spännande. Egentligen är kraven redan väldigt lågt satta, säger Katarina Degen, och fortsätter:
– En rimlig ingångslön skulle vara 25 000 kronor.
– Man ger ju ändå allt trots att man tjänar så dåligt, det går inte att jobba på halvfart i vårdyrket, tycker Hanna Lagergren.
– Vi behöver allt stöd vi kan få, påpekade Asta Björkstrand, (t h).
– Jag blir så arg när det skrivs om hur många ören våra lönekrav skulle höja skatten med, som om det inte redan finns pengar.
– Det kommer att vara svårt att hitta nya till våra yrken om vi nu inte får upp våra löner.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!