500 bra – men vi kunde ha varit fler i Göteborg

2007-09-26 15:56:25
I Göteborg går nu kampen mot högerregeringen vidare. Att 500 slöt upp till demonstrationen den 18 september var otroligt bra, men visar långt ifrån hur stort missnöjet är med högerpolitiken.

I Göteborg deltog Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Ung Vänster, Svensk-uruguayanska föreningen, Socialistiska studenter, iranska och irakiska vänsterorganisationer, Elevkampanjen, skolföreningen ISAK, facklubbar och asylaktivister. 100 personer lämnade sina namn och telefonnummer för att ansluta sig till nätverket.

Kp deltog inte

Fler hade kunnat delta om till exempel Kommunistiska partiet (kp) deltagit, och många har förvånats över att kp varken deltog i mobiliseringen till eller på själva demonstrationen i deras starkaste fäste.
Deras linje på ett planeringsmöte var att de inte kunde ansluta sig till parollen ”Ett år räcker” då de menade att detta var att skapa illusioner om socialdemokratin. Detta är motsägelsefullt då kp i Stockholm och Umeå anslutit sig. I kp:s tidning Proletären uppmanades enbart till demonstrationer i Umeå och Stockholm.
Parollen ”Ett år räcker” markerar att det inte, som till exempel s och LO gör, går att passivt vänta till nästa val för att rösta bort alliansen. Attackerna kommer idag. ”Ett år räcker” är inte ett stöd till socialdemokraternas högerpolitik.

Inga illusioner om s

Till skillnad från kp spred RS inga illusioner om s, v och mp i valet.
Vi var tydliga med att båda blocken står för en kapitalistisk högerpolitik. Medan kp i riksdagsvalet uppmanade till en röst på s eller v, reste RS parollen ”för ett nytt arbetarparti”.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!