52 stridsflygplan på F21 i Luleå

2012-09-08 00:11:15

foto: Ofog
På Storheden i Luleå har ett Jasplan pyntats av det antimilitaristiska nätverket Ofog.

Den militära flygövningen ”Nordic Air Meet” har inletts på F21:s flygbas i Luleå. Sammanlagt 52 stridsflygplan, tre tankflygplan och ett flygledningsplan kommer att delta i övningen.

Av de 1 100 personer som kommer att delta i militärövningen i Luleå, som startade den 28 augusti, är 800 från andra länder. Övningen kommer bland annat att innefatta bombövningar vid flygbasen i Vidsel. Att ”skydda civilbefolkningen i ett visst område och att upprätthålla en flygförbudszon”, ska också vara en del av övningarna.
Förutom Sverige deltar länder som Finland, Danmark, Schweiz, England och USA i övningen, med egna stridsflyg. Även markförband deltar. Övningen kommer att pågå till den 7 september och budgeten ligger på knappt 6 miljoner kronor.
Ofog, ett antimilitaristiskt ­nätverk som haft protester mot Natos tidigare militärövningar i Norrbotten, har inlett en antikrigskampanj mot övningen. Tre aktivister från nätverket greps natten till den 29 augusti av polis när de tog sig in på flygplatsen för att överlämna rosa färg och brev med en uppmaning till personalen att måla stridsplanen rosa, enligt Sveriges Radio 29 augusti.
”Nu har Ofogs årliga fredsläger i Luleå börjat. Under namnet Ofog <3 Luleå – vi glömmer inte NEAT har människor från Luleå och hela Sverige samlats för att samtala om arbetet kring NEAT, för att sprida info på stan och göra aktioner mot Europas näst största krigsflygövning ­detta år, Nordic Air Meet.”, skriver Ofog på sin hemsida. Hittills har bland ­annat flygblad delats ut, affischer har satts upp, andra sociala aktiviteter har genomförts och Jasplanet som pryder Storheden har blivit pyntat (se bild).

Förra helgen klargjorde försvarsministern Karin Enström (M) att Sverige, tillsammans med Schweiz, ska satsa 90 miljarder (!) kronor på att köpa den nyaste E/F-versionen av Jas 39 Gripen, eller ”Super-Jas”, som det också kallas. ‎90 miljarder kronor  är en summa som hade räckt till att anställa 18 716 lärare (med dagens genomsnittslön) i 15 år. Det motsvarar också ungefär två årslöner till varje lärare i Sverige.
Anledningen till denna dyra ­affär sägs vara att ta ansvar för Sverige ”i en orolig tid”. Att Ryssland rustar upp militärt oroar nämligen inte ­bara Sverige, utan även, föga förvånande, USA och Nato. Baltstaterna, som alla är medlemmar i Nato, har nämligen inte kapacitet att försvara sitt ­luftrum av egen kraft. Tidigare har tjeckiska flygvapnet skött övervakningen av lufrummet, då med ­svensktillverkade Jas Gripen-plan (DN den 26 ­augusti).
Fredrik Lindvall, ­säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger i en intervju med DN att en långsiktig upprustning i själva verket kommer att hindra en väpnad konflikt med Ryssland.
”Han anser att Sveriges besked om att långsiktigt satsa mer på försvaret och på Super-Jas skickar ett meddelande till Ryssland.
– Därmed skapar man förhoppningsvis i framtiden mindre risker och i bästa fall bidrar man till att undvika väpnade konflikter” (DN den 26 aug).
Men varför Ryssland skulle svara på Sveriges eller Natos upprustning med något annat än mer ­upprustning framgår inte.
Regeringen har också meddelat att försvarets budget ska öka med 300 miljoner kronor nästa år, och med 200 miljoner kronor 2014.

Protestaktioner och demonstrationer mot de krigsövningar som sker är bra och nödvändiga, främst för att uppmärksamma det som pågår. Men Ofogs aktioner kommer inte att kunna stoppa militärövningar­na.
Vad som verkligen behövs är en stor, bredare antikrigsrörelse där allmänheten och fackföreningar uppmanas att delta, som ställer krav på mer pengar till social upprustning och välfärd, istället för upprustning av krigsapparater som kommer att användas för att tjäna USA-imperialismens intressen.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!