Finanshajar jagar vinster i välfärden

2012-08-30 14:45:26
Var tionde krona som ska gå till skolan eller äldreomsorgen försvinner i vinster till spekulanter i skatteparadis.
Det är vad som händer när kommuner och landsting anlitar riskkapitalisternas bolag.

År 2009 fick 16 riskkapitalägda bolag 29,4 miljarder kronor av kommuner och landsting. Av dessa försvann 2,9 miljarder till oftast hemliga spekulanter.
– Den här plundringen måste stoppas. Det är därför nätverket Välfärd utan vinst har bildats och demonstrerar den 17 september, berättar Arne Johansson, chefredaktör för Offensiv och aktiv i nätverkets samordningsgrupp.

10 procent i vinst är ett genomsnitt för dessa bolag 2009, uträknat av Svenska Dagbladet. För exempelvis Carema var vinsten 33 procent.
Samma bolag som låter äldre svälta, väger blöjorna och sätter enorm press på personalen låter miljarderna flöda till sina ”investerare” och chefer.
Vänsterpartiet har i nya uträkningar visat att vinsterna inom vården ökat till åtta miljarder. Det motsvarar 20 000 jobb.

Högerpolitiker, nu senast Centerpartiet, påstår att vinsterna inte alls är så stora. Men Centerpartiet mörkar att bolagen döljer sina vinster för att slippa betala skatt.
Carema, Attendo och Capio lever på skattepengar men betalar själva ingen skatt. Carema betalar däremot 12 procent i ränta för ”lån” från sina ägare, riskkapitalisterna i Triton och KKR.
Kampen mot vinster i välfärden är en klassfråga. Den ställer pensionärer, vård- och skolanställda, samt alla arbetare mot starka kapitalistiska intressen.
Fackföreningsrörelsen måste nu ta strid för LO-kongressens nej till vinster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!