53 av 55 statliga bolag ska säljas ut

2006-11-01 16:20:55
”Allt kan säljas bara priset är det rätta”, menade privatiseringsminister Mats Odell (kd) i förrra veckan.Vad han syftade på var de 55 statliga bolag som helt eller delvis ägs av staten.

Av statens 55 bolag kan regeringen nu tänka sig att sälja ut 53. Bara Vattenfall och LKAB ska, än så länge, förbli statligt ägda.
Redan har regeringen flaggat för utförsäljning av sju bolag: Nordea, Telia Sonera, SAS och OMX (som alla fyra är börsnoterade bolag) samt fastighetsjätten Vasakronan, sprittillverkaren Vin & Sprit och bolåneinstitutet SBAB.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är helt emot utförsäljning av statliga bolag.
En utförsäljning av statlig egendom och inkomster betyder en gigantisk omfördelning av tillgångar – från det offentliga till kapitalister. Privatiseringar äventyrar de anställdas jobb och villkor.
Idag är de statliga företagen kopior av de kapitalistiska bolagen. För RS är kampen mot privatiseringar också en kamp för att statens företag och verksamhet ska drivas och kontrolleras av anställda och brukare utan vinstsyfte. Eventuellt överskott ska användas för investeringar i välfärd och infrastruktur.

Återinvestera vinsterna

De statliga företagen gör idag jättevinster.
Enbart Vattenfall har hittills i år gjort en vinst på över 20 miljarder kronor.
En summa som skulle kunna betala en arbetsförkortning med en timme i veckan utan lönesänkning för alla.
Men vinsterna varken återinvesteras eller används för att fylla gemensamma behov i samhället.
Ett exempel är Telia Sonera, som fullständigt öser pengar över aktieägarna. Ledningen för Telia Sonera vill ge aktieägarna ytterligare 20 miljarder kronor nästa år i extra utdelning. Totalt får aktieägarna 28 miljarder. Det medför att exempelvis storspekulanten Christer Gardell, vars fond Cevian Capitals äger aktier i Telia Sonera, får 445 miljoner kronor i aktieutdelning.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!