60 000 demonstrerade i Dublin mot skolnedskärningar

2008-12-08 08:43:18
En enorm manifestation mot utbildningsnedskärningar vilken organiserades av lärärförbunden samlade fler än 60 000 lärare, föräldrar och elever på Dublins gator och torg den 7 december. Uppemot 150 000 har nu deltagit i protester runtom i landet för att visa sitt motstånd mot de brutala nedskärningarna som annonserades i regeringens budgetförslag för några veckor sedan – bl.a. 25 000 i Cork, Irlands andra stad. Det finns en oerhörd och bred ilska mot regeringens nedskärningar som leder till att Irland nu har den högsta lärare/elev kvot i Europa och en drastisk försämring i utbildningsnivån som erbjuds ungdomar

Socialist Partys (CWI Irland) material var väl bemött: 5000 flygblad utdelades, 250 tidningar såldes och många nya medlemskontakter skaffades under demonstrationen. Socialist Youth (ISR Irland) organiserade en grupp högstadie- och gymnasielever under manifestationen och träffade många nya nyfikna som ville delta i elevkampanjen mot nedskärningarna.

CWIs och ISRs medlemmar betonade vikten att demonstrationen var ett betydelsefullt steg men att en stark och bred kampanj måste nu bildas.  De förespråkade att demonstranterna skulle bilda lokala kampanjgrupper som består av lärare, föräldrar och elever som tillsammans ökar motståndet och därmed trycket på regeringen. De kallade också på facken att organisera och utlysa en generalstrejk för att besegra alla nedskärningar som lades fram i budgeten.

Paul Murphy
Socialist Youth (CWI Irland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!