65 000 mot rasism och nazism i Chemnitz

2018-09-04 14:59:20


Sascha Stanicic från RS systerparti i Tyskland, Sozialistische Alternative, talar framför tiotusentals i Berlin-Neukölln.

I tyska Chemnitz samlades 65 000 på en konsert för att manifestera mot nazism och främlingshat måndagen den 3 september.

Den jättelika protesten under parollen Wir sind mehr (“Vi är fler”) var ett svar på de våldsamma samlingar som högerextremisters och nazisters genomfört i Chemnitz sedan drygt en vecka tillbaka. Det var med falska uppgifter och näthat som det högerextrema och allt hårdförare rasistiska partiet AfD (Alternativ för Tyskland) tillsammans med bland annat nazistiska grupperingar inledde sina riksomfattande mobiliseringar för att ta över Chemnitz medan polisen angrep motdemonstranter. Läs mer nedan i Steve Kühne (Sozialistische Alternative, SAV, RS systerparti Tyskland) rapport nedan.


Den avsky som nazisterna väckte har gett upphov till stora demonstrationer mot rasism och nazism runt om i Tyskland, samtidigt som redan tidigare planerade demonstrationer har genomförts för att försvara flyktingars rättigheter. I Neukölln, en stadsdel i Berlin, anordnade SAV, Die Linkes (Vänsterpartiet) lokalavdelning och flera andra en antirasistisk demonstration som samlade 10 000.
Bilderna var chockerande från Chemnitz i delstaten Sachsen i östra Tyskland måndagen den 27 augusti då över 5 000 högerextrema marscherade igenom centrala Chemnitz. Vissa av dem attackerade invandrare, kastade flaskor och stenar mot motdemonstranterna och angrep journalister. Polisen verkade varken villiga eller kapabla till att stoppa nazisterna.

Marschen den 27 augusti ägde rum mot bakgrund av det tragiska dödsfallet av en 35-årig man under Chemnitzer Stadtfest söndagen den 26 augusti, där orsaken bakom dödsfallet fortfarande är oklart. En syrier och en irakier arresterades för brottet, och omedelbart spreds det rykten om ännu en dödlig misshandel på sociala medier.
Den utlösande faktorn till slagsmålet som ledde till den 35-årige mannens död sägs ha varit en tvist angående ”övergrepp” mot flera kvinnor utfört av ”icke-tyskar”. Men detta är helt taget ur luften och skapat för att piska fram en pogromatmosfär, som Antonio Amadeo Foundation uttryckte det [en antirasistisk organisation i Tyskland]. Särskilt tidningen Bild spred ivrigt berättelser om övergrepp på tyska kvinnor från ”icke-tyskar” som tre tyskar försökte förhindra. Till och med polisen förnekar starkt dessa uppgifter om händelseförloppet.

Nazistiska grupper som Kaotic Chemnitz, NS Boys och extremhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD) kallade omedelbart via sociala medier till demonstrationer på söndagen, bara timmar efter dödsfallet. Omkring 1 000 kom till protesten där det inte tog lång tid innan invandrare och antifascister attackerades och jagades på gatorna, samtidigt som förövarna fick anfalla i princip obehindrat av polisen. Nästföljande dag demonstrerade över 5 000 i Chemnitz, där en del hade mobiliserats dit från hela landet.
Men offret hade kubanska rötter och var verkligen inte en av de som tolererar nazistgrupper och högerextrema som Kaotic Chemnitz, NS Boys eller AfD. Han var på Facebook med i olika vänster- och antifascistiska grupper, som Die Linke Chemnitz (Die Linke; Vänsterpartiet) och FCK NZS (Fuck Nazis). 

Sedan 2014 har den rasistiska Pegida-rörelsen regelbundet varit på gatorna i Sachsens delstatshuvudstad Dresden. Detta har förändrat Sachsen, även om Pegidamarscherna nu bara samlar en bråkdel av vad de gjorde i början. Högerextrema grupper kände medvind och uppmuntrades av ett växande stöd. Som Franziska Schreiber, tidigare regional ordförande för AfD:s ungdomsorganisation Unga Alternativet (JA), anmärker i sin nya bok rekryterade såväl JA som AfD nya medlemmar på Dresdens Pegidamarscher. AfD:s efterföljande valframgångar, tillsammans med sina rasistiska tal och uttalanden, gav de högerextrema aktivisterna en ytterligare boost.
En incident för några veckor sedan, när en anställd på den regionala polismyndigheten (LKA) deltog i en Pegida-demonstration mot förbundskansler Merkels besök till Dresden och fick polisen att blockera ett nyhetsteam från public service-kanalen ZDF från att filma protesten, visar hur mycket Sachsens statsapparat till synes har infiltrerats av högertyper och rasister. Denna LKA-anställde filmades ropa ”Lügenpresse” (ljugande pressen) innan polisen tog hand om ZDF:s kamerateam i 45 minuter.

Framför allt visar dessa händelser att vi bara kan vinna kampen mot rasister, nazister och högerpopulister tillsammans. Vi kan inte förlita oss på den högerinfiltrerade statsapparaten. Alla som vill stoppa högern och nazisterna måsta ta till gatorna och gripa till handling på arbetsplatser, skolor och universitet. Vi måste ena och organisera oss, även vad gäller för att skydda oss mot nazisternas våld, då polisen inte går att lita på.
Sachsens inrikesminister Wöller (Kristdemokraterna, CDU) understryker att han stödjer polisen. Men Heidenau, Bautzen, Freital och Colditz är alla platser i Sachsen kända för rasistiska överfall. Nedbränningen av asylsökandes hostels, misshandel med mera – listan är lång och skrämmande. Inte i något av dessa fall har polisen spelat en bra roll. De högerextrema har tolererats, samtidigt som massor av poliser har satts in mot vänsterns motprotester.
Särskilt där vänsterpartiet Die Linke mer ses som en del av etablissemanget, som i östra Tyskland, kan AfD vinna framgångar. Men AfD har inga svar på den ökande fattigdomen eller mot lönedumpningen. AfD står inte för ett slut på social förödelse, utan för en upptrappad fortsättning av den.
Skikt inom AfD hejade på protesterna i Chemnitz. En AfD-ledamot i Bundestag (riksdagen), Markus Frohnmaier, skrev på Twitter: ”Om staten inte längre skyddar medborgare måste människor ta till gatan och skydda sig själva. Så enkelt är det! Idag är det en medborgares skyldighet att stoppa den dödliga ’knivinvandringen’!”. En annan AfD-ledamot i Bundestag, Udo Hemmelgarn, skrev på Twitter efter sammandrabbningarna: ”Problemet är inte de fredliga protesterna av modiga människor i Chemnitz mot kriminella muslimska invandrare, det är våldtäkterna och morden av illegala invandrare, migrantvåldet!”.

Men det finns hopp. När det fascistiska Identity Movement mobiliserade i Dresden den 25 augusti slöt bara 400 upp medan 2 000 deltog i motdemonstrationer. I valet till Bundestag 2017 var AfD alltid svagare där Die Linke är militanta och offensivt antirasistiska. Och de senaste dagarna har tiotusentals demonstrerat mot rasismen i hela landet. Denna kamp måste fortsätta.
Det innebär också att det sista ordet i konflikten mot högern och rasismen inte är sagt ännu. Om fackföreningar, Die Linke och sociala rörelser kombinerar kampen mot rasism med ett verkligt alternativ för alla människors samexisterande kan verkligt stora mobiliseringar uppnås. Om kampen för mer personal inom omsorg, för bättre skolor med mera kombineras med kampen mot AfD kan gemensamma intressen hos arbetarklassen pekas ut oberoende av hudfärg, nationalitet och religiös tillhörighet.
När hyresgäster födda i landet kämpar tillsammans med familjer som har flytt från kriget i Syrien mot höjda hyror förstår de att de har exakt samma intressen. Det är så man underminerar AfD:s stöd. Rasismen splittrar, vilket innebär att det försvagar oss. Solidaritet hjälper oss att vinna. Facken och Die Linke måste ta en aktiv kamp mot hotet från de högerextrema. 

Sozialistische Alternative (SAV, CWI Tyskland) säger:
• Stoppa nazister och rasister överallt de dyker upp.
• Gemensam kamp mot nedskärningar och rasism.
• För en enad kampanj med fackföreningar och Die Linke mot nazister, AfD och rasism.
• För kommittéer bestående av fackföreningar, sociala rörelser och invandrarföreningar för kontroll och tillsyn av polisen och de polisära myndigheterna.
• Avskaffa kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!