Lyckad manifestation för strejkrätten

2018-08-29 17:32:28

foto: Arne Johansson
RS deltog på ”Strike back”.

Lördagens manifestation för strejkrätten under namnet ”Strike back – en dag för strejkrätten” samlade trots de samtidiga protesterna mot nazisterna i NMR cirka 2 000 personer på Norra bantorget. Framgången underströks av en lång rad av talare från 11 LO-förbund, ett TCO-förbund, tre fristående fack, norska och danska LO, varvade av kulturpersonligheter, jurister och strejkrättsexperter. 

Bland talarna från fackföreningar inom LO och TCO märktes Eva Karlsson från Vårdförbundet, Camilla Ingman från Kommunal, Marta Aguirre från Seko och Erik Pettersson som företrädde fyra klubbar inom IF Metall. Sist ut var ett bejublat brandtal av Hamn4:ans Erik Helgesson, som lovade att hamnarbetarna vad som än händer aldrig ska ge upp sin kamp för demokratiska fackföreningar, där medlemmarna beslutar.

Efter den stora demonstrationen genomfördes ett antal civila olydnadsaktioner runt om i centrala Stockholm till stöd för strejkrätten, däribland en vägblockad utanför Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen under en timme. Ett massivt rött och tvärfackligt finger med fotografering framför LO-borgens entré genomfördes också.

Arrangörerna hade trots det obefintliga intresset från massmedia alla skäl att hylla denna uppvisning av facklig enhet underifrån. ”Det finns ingen viktigare fråga just nu än att försvara rätten till fackliga stridsåtgärder eftersom det är den grund som hela arbetarrörelsen vilar på. Det är tragiskt att de vi måste försvara oss mot är de som är satta att företräda oss i de fackliga central­organisationerna och det så kallade ’arbetarpartiet’ Socialdemokraterna”, förklarade arrangörerna efteråt, med tillägget att:

”Vi gräsrötter har visat klart och tydligt att vi inte kommer att acceptera inskränkningar i strejkrätten. Det här är bara början.” ■

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!