670 barn i Göteborg saknar fast bostad

2007-05-09 13:39:35
I det klassindelade Göteborg växer sig skillnaderna allt större och staden har flest bostadslösa i landet.

Att barnfattigdomen ökar i Sverige har Rädda barnen i år slagit larm om. Många kommer i sommar inte att ha råd att åka på semester, men en än värre utveckling är att barn som saknar bostad ökar kraftigt.
För två år sedan slog Socialstyrelsen larm om att allt fler kvinnor och barn framförallt i storstäderna saknar fast bostad.
I Göteborg som har flest bostadslösa är detta ett stort problem och man konstaterade att var tredje hemlös i Göteborg är förälder. Det sista halvåret 2006 ökade antalet hemlösa barn med 23 stycken och vid årsskiftet fanns det över 670 barn i Göteborg som saknade fast bostad.
Få barn bor utomhus, men att leva med ovissheten var man ska ta vägen sätter psykisk press på barnen.
Samtidigt som hålen i det sociala skyddsnätet blivit större har makten över bostäderna flyttats till bostadsbolag som sätter det ekonomiska intresset före de behov som finns.
I storstäder försvinner hyresrätter till förmån för bostadsrätter. Allmännyttan säljer ut sina bostäder och allt färre bostäder når bostadsköerna.
Hemlösheten är ett tydligt bevis på hur välfärdssamhället raserats och hur utvecklingen går åt fel håll. Endast kamp kan bryta den utvecklingen.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!