Svensk export till Iran ökar snabbt

2007-05-09 13:27:23

foto: Per-Åke Westerlund
En massiv polisinsats kunde inte flytta demonstrationen.

Den islamiska regimen i Iran tillåter inga demokratiska rättigheter.

I Iran finns ingen yttrandefrihet; inga rättigheter för arbetare – ingen rätt att organisera sig i oberoende fack, ingen strejkrätt; inga rättigheter för kvinnor. Under de senaste veckorna har reaktionära angrepp på kvinnors klädsel åter ökat, med krav från islamiska gardister på fullständig hijab (heltäckande slöja). Även på universiteten har många studentledare gripits under mars och april.
Under president Ahmadinejad har priser och arbetslöshet fortsatt öka, trots löften om motsatsen. Officiell statistik säger att fattigdomen ökat med 13 procent det senaste året, till 12 miljoner människor.
Arbetarklassen är den viktigaste kraften i motståndet mot regimen, medan det är kapitalets intressen som styr när Bildt och Maud Olofsson träffar Mottaki.
Den svenska exporten till Iran under januari och februari 2007 motsvarade 582 miljoner kronor, en ökning med 24 procent! Svenska företag exporterar mer till Iran än till åtta av EU:s medlemsländer och mer än exempelvis Israel.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!