70 deltog på Unga byggares fyra dagar långa konferens

2015-07-01 14:04:31
Aktivera, Organisera, Stärk var parollen som samlade Byggnadsmedlemmar i Unga byggare från hela landet under fyra dagars diskussioner. Tydligt var ställningstagandet mot sexismen i byggbranschen. Dessutom fick det internationella fotbollsförbundet Fifa rött kort på grund av undfallenheten gentemot byggnadsarbetarnas usla villkor vid arenabyggena i Qatar. 

Det var den andra konferensen sedan uppstarten av Unga byggare, som är en satsing på unga inom Byggnads.

Ungefär 70 unga fackliga aktivister slöt upp i Rönneberga för att diskutera situationen på arbetsplatserna. Flera handlingsplaner lades fram för att bedriva facklig verksamhet i olika regioner med bland annat arbetsplatsbesök, skolinformation och aktivism.

På konferensen återvaldes Emmelie Renlund till ordförande för Unga Byggare. Emmelie har varit drivande och har uppmärksammats i diverse medier för Byggnads kamp mot machokulturen i branschen.

– Det som måste ske för att vi ska utrota sexismen i byggbranschen är att alla erkänner att den finns och är ett problem. Men vi måste börja jobba i byggnads som organisation först, se normer och strukturer som tillåter machokulturen. Därför måste alla jämställdhetsansvariga till att börja med få utbildning i jämnställdhetsfrågor för att kunna arbeta aktivt med att få bort machokulturen i byggbranschen, sa Emmelie.

På plats fanns även internationella besökare, däribland Simon Larsen, elektriker och aktiv i Dansk elförbund och ungdomsansvarig för NBTF i Danmark (Nordiska byggnads- och trä­arbetarefederationen).

– Jag har sett mycket passion och styrkor, men även, såklart, svagheter som ni jobbar med, sa Simon Larsen och fortsatte:

– I Danmark har vi också problem med lönedumpning som leder till rasism och det är bra att det har diskuterats lite grann på konferensen. Internationellt pratar vi i NBTF även om Grekland och att vi kommer att stödja arbetarna och fackföreningarna i Grekland så gott vi kan.

Det var en lång konferens med viktiga och intressanta diskussioner, som inte alltid har siktet inställt eller kanske inte ens krut i bössan. Enkelt sagt i vår arbetarrörelse måste vi hålla fokus. Vi vet inte än om detta har varit en bra konferens, resultatet är det bara vi själva som kan stå för, kommenterade konferensdeltagaren Felix Edberg LeBlanc. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!