
Vänsterpartiets avhopp betyder egentligen ingenting, då s och mp behåller majoritet i fullmäktige.
Det är vänsterpartiets fullmäktigegrupp och distriktsstyrelse som beslutat att säga nej till skattesänkningen och därmed bryta samarbetet. Agerandet ska inte ses som någonting annat än ett desperat försök att låtsas vara i opposition.
Visst är det makalöst att socialdemokraterna och miljöpartiet talar om skattesänkningar, samtidigt som kommunen inte kan garantera göteborgarna en bostad eller deras barn en plats på förskola, samtidigt som barngrupperna växer, lärarna blir färre och man stänger lokala bibliotek. Men det är en politik som vänsterpartiet varit med och bidragit till.
Ekar tomt
Kommunalrådet Marie Linden och distriktsordförande Elise Norberg motiverade vänsterpartiets avhopp med att: ”Vi sitter inte på ordförandeposter för vår egen skull. Vi måste kunna föra en politik som är den vi valdes för.”Detta ekar dock tomt om man blickar tillbaka och ser vad vänsterpartiet gjort i Göteborg, andra kommuner och landsting, samt i regeringsställning som stödparti åt socialdemokraterna. I Göteborg har partiet sedan valet 1998 varit ansvariga för stora nedskärningar.
I juni 2002 antog s, v och mp en budget för Göteborgs kommun som innebar en rad nedskärningspaket på gymnasieskolorna, bara fram till oktober samma år hade skolorna tvingats spara in bland annat 49 lärartjänster, främst i utsatta stadsdelar som Angered som förlorade sju tjänster.
Sålde ut Komvux
I Göteborg var vänsterpartiet med och privatiserade Komvux, vilket kostar skolorna miljoner varje år.Nestor Vega från vänsterpartiet röstade ja till nedläggningarna av vårdcentraler i Göteborg 2004.
Detta försvarade Vegas partikamrat Johan Flarup med följande ord:
”Det är ju primär- och tandvårdsstyrelsen som tar besluten och där sitter Nestor Vega. Vi måste skilja på de uppdrag vi har i nämnder och styrelser och den politik vi annars för.”
Detta var inte något enskilt fall.
I över 100 kommuner har vänsterpartiet suttit med och genomfört nedskärningar på skola, vård och omsorg som främst slår mot lågavlönade kvinnor.
Vänsterpartiet har varit totalt frånvarande i kampen för vårdcentraler, sjukhus, lågavlönades avtalsrörelse, skolstrejker och protester mot nedläggningar. Istället har partiet sedan länge slutit upp bakom den socialdemokratiska högerpolitiken.
Kristofer Lundberg