Gruvarbetarstrejken avbröts efter löften om nya förhandlingar

2007-05-09 19:24:13
Gruvarbetarstrejken i Kiruna, Svappavaara och Malmberget avbröts sent på onsdag eftermiddag efter drygt två dygns beslutsam sammanhållning hos de strejkande, som aldrig sviktade.
– Det var det här vi var ute efter, säger Sixten Snell, en av de cirka 1800 strejkande, till Offensiv sedan LKAB:s chefer tvingats till en helomvändning och utlova nya lokala förhandlingar på torsdagen.
De strejkande gruvarbetarna uppfattar beskedet som en seger för deras strejk, som de också tycks vara beredda att återuppta om förhandlingarna inte leder till ett anständigt bud.
– Nu vet vi hur man gör, som en av dem sade.
Lättnaden var också stor hos de fackliga företrädarna i Gruvtolvan och Gruvfyran, som nu förväntar sig meningsfulla förhandlingar, som ska inledas i Malmberget på torsdagen.
Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö tackar också för alla stöd- och sympatiyttringar som strömmat till de lokala facken. Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna fick stor uppskattning när stöduttalanden delades ut utanför LKABs grindar i Kiruna.
Arne Johansson Ulrika Waaranperä Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!