Tunisien: ”Vi kämpar tills regeringen faller”

2012-03-07 15:39:39




Lördagen den 25 februari gick tusentals människor ut på Tunis gator. Manifestationen formades till en massiv styrkeuppvisning från de revolutionära massorna.

Demonstrationen var ett svar på de våldsamma attacker som riktats mot den fackliga centralorganisationen UGTT. I en samord­nad landsomfattande kampanj angreps de fackliga organisationerna. Syftet med angreppen var att slå ned det fackliga motståndet mot regeringens reaktionära dagordning.

Protesten den 25 februari började vid middagstid på det torg där UGTT har sitt huvudkontor.  Torget översvämmades snabbt av tusentals människor och demonstrationen måste flyttas till en större plats. Deltagarna var arbetare, ungdomar, vänsteraktivister och människorättskämpar. Många var kvinnor, vars rättigheter hotas av regeringen.
”Kamp tills regeringen faller”, ”Vi är inte rädda – makten åt folket” och ”Rör inte UGTT” var några av slagorden. Slagorden visade tydligt att demonstranter­na ansåg att regimen stod bakom de våldsamma attacker som har riktats mot UGTT:s medlemmar och lokaler. I spetsen för demonstrationen gick de strejkande kommunalarbetarna.
Demonstranterna kritiserade också USA:s och Qatars växande inflytande i Tunisien samt den konferens om Syrien efter Assad som Väst och Gulfstaterna anordnat i Tunis.
När demonstrationen var på väg att avslutas gick polisen till angrepp.
Demonstranterna angreps med batong och tårgas, även journalisterna som bevakade marschen angreps. Centrala ­Tunis förvandlades till en krigsskådeplats.
Med våld och provokationer försöker polisen skapa ett klimat präglat av rädsla. Nästan samtliga demonstrationer som har ägt rum i Tunis på senare tid har attackerats av polisen. För att skydda demonstrationerna och dess deltagare samt de fackliga organisationerna krävs ett kollektivt och välorganiserat försvar.
Demonstrationen i Tunis var ett styrkebesked, men för att sopa bort det kontrarevolutionära hot som hänger över massorna och deras organisationer krävs nya stora massmobiliseringar.
Regeringen kommer att göra allt för att återta initiativet, nya våldsamma försök att krossa facket är att vänta.
Vid den senaste UGTT-kongressen valdes en ny ledning, som uppfattas som mer kampvil­lig. Efter kongressen har det också ägt rum en ökning av antalet strejker, vilket i sin tur har fått den härskande klassen att inten­sifiera sina försök att vingklippa facket.
UGTT bör besvara dessa angrepp med att omedelbart utlysa en endags generalstrejk.

CWI i Tunisien kämpar för:
  • Stoppa attackerna på UGTT och de demokratiska fri- och rättigheterna.
  • Stoppa de styrandes försök att kidnappa revolutionen och införa diktatur.
  • Bygg en massrörelse som kan fälla regeringen och utgöra grunden till en ny rege­ring av och för arbetarna och de fattiga.
  • Förstatliga storföretag och banker under arbetarnas demokratiska kontroll – planerad ekonomi för att kunna tillgodose massornas behov.
socialistworld.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!