Högerpolitik (S) stärkte Le pen

2014-04-02 22:19:22




Front National tog makten i 10 kommuner plus ett stort distrikt i Marseilles när de franska kommunvalen räknats klart. Det är priset för många år av högerpolitik och avsaknaden av ett verkligt alternativ till vänster.

Under två år med det socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) vid makten har arbetslösheten ökat och ekonomin krympt. Över 11 procent står utan jobb och bland ungdomar närmare 25 procent. President Hollande har skrotat sina radikala vallöften och utlovat stora nedskärningar i årets budget.

PS är kommunvalens stora förlorare och tappade makten i över 150 städer till det i förra valet så hatade högerpartiet UMP. Ett skäl till UMP:s återkomst är också de stora högermanifestationerna mot Hollandes förslag om samkönade äktenskap, som han också har backat från.

Hollande och PS tar nu direkt efter valförlusten nya steg åt höger. Ny premiärminister blir Manuel Valls, den tidigare inrikesministern som tvångsutvisat romer och uttalat sig för en hårdare politik mot invandrare.

Rasistiska Front National (FN) nådde sitt bästa resultat någonsin och ökade från 60 kommunfullmäktigeledamöter till över 1 200. FN vann till exempel i Marseilles sjunde distrikt med 150 000 invånare samt i städerna Fréjus (52 000) och Béziers (71 000).

Front National framställer sig som en annorlunda utmanare mot de två etablerade partierna. Front National under Marine Le Pen har blandat sin rasism och islamofobi med nationalistisk retorik om förfall och arbetslöshet i Frankrike där man särskilt har pekat ut EU som ansvarigt.

UMP och PS har båda anpassat sig till Le Pens retorik mot romer och andra migranter, vilket enbart stärkt Front National. Inom UMP finns det även öppningar för samarbete med FN, som betraktas som ett ”normalt” parti.

Front National har gått starkt framåt, men mångfalt fler valde att inte rösta. Under lång tid röstade över 80 procent i franska lokalval, men denna gång var det bara 61,5 procent. Det visar vilket utrymme som finns för ett parti som verkligen utmanar det kapitalistiska systemet och dess politiska företrädare, dit förstås även Le Pen hör.

Valet var ett enormt nederlag för socialdemokratisk högerpolitik. En borgmästarkandidat för Socialistpartiet kommenterade i fransk radio att regeringen ”inte verkar bo på samma planet som folket som röstat på den”. Vänsteralternativen misslyckades också. Kommunistpartiet (PCF) tappade makten i flera kommuner de har styrt i årtionden. Det är priset för att PCF-ledningen hela tiden har sökt nya allianser med Socialistpartiet.

Om ett par veckor kommer en ny prövning på stämningarna i Frankrike. Då ska regeringen presentera sina nedskärningsplaner för EU-kommissionen, som annars har hotat med böter. Hollande har sagt att det blir åtstramningar på 50 miljarder euro, inklusive stora skattesänkningar för företag.

Dessa nedskärningar och det allmänna missnöjet kan leda till nya explosioner av kamp med arbetarklassen i spetsen, i linje med landets traditioner av kamp. Det i sin tur kan lägga grunden för att överkomma vänsterns och de fackliga ledningarnas svaghet. Frankrike behöver ett kämpande socialistiskt massparti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!