Löfven är fast i högerfällan

2014-05-28 15:13:06




Socialdemokraterna måste brinna för att vinna, skriver Aftonbladets Irene Wennemo dagen efter EU-valet. Hon konstaterar vidare helt riktigt att vänstervinden tycks gå Socialdemokraterna förbi.
Stefan Löfven har lyckats med något som många trodde var i det närmaste omöjligt; att ta Socialdemokraterna ännu mer högerut  än vad Mona Sahlin lyckades med.
Under Mona Sahlins ledning beslöt Socialdemokraterna på sin kongress 2009 att privat eller offentlig regi var en ickefråga. Med det gjor-
de partiet sig medansvarigt för alla de privatiseringsskandaler som har  rullats upp sedan dess.
Medan allt fler väljare sade nej till vinster i välfärden fortsatte S att hävda det var en ”ickefråga”. Stefan Löfven menade till och med att det helt enkelt var omöjligt att göra något åt plundringen av välfärden. ”Det låter sig inte göras”, var hans ickesvar. Samtidigt säger nästan fyra av fem S-väljare bestämt nej till vinster i välfärden. Tala om att gå i otakt.
Löfven försöker ursäkta sin högerkurs med att man måste ”vinna storstädernas medelklass” när samma medelklass vänt Alliansen ryggen. Kan det bli mera fel?
Och när stödet för den offentliga sektorn är rekordhögt och allt färre vill ha skattesänkningar försöker Socialdemokraterna slå regeringen i grenen budgetdisciplin och åtstramning. Socialdemokraterna står bakom nästan samtliga av regeringens många orättvisa skattesänkningar.
Det enda Löfven & Co brinner för är pengar till det så kallade försvaret.  Flera hundra miljoner kronor mer till robotar och kanoner lovar S och vapenindustrin gnuggar händerna. Långt innan han blev S-ledare lobbade Löfven för att Saab skulle kunna sälja Jas Gripen till bland annat Sydafrika.

Stefan Löfven ingick till och med i en vapenallians med den gamla KD-ledaren Alf Svensson för att den inhemska krigsindustrin skulle få fler ordrar. Detta hände år 2009. På hösten detta år anordnade Löfven (som då var IF Metalls ordförande) tillsammans med Kristdemokraterna och den förre S-statsmi-
nistern Göran Persson (som blivit konsult i den mörkblå pr-byrån JKL, grundad av tre moderater) ett vapenseminarium i riksdagen. På seminariet deltog de tre tyngsta försvarsindustriföretagen: Saab, BAE Systems Hägglunds och Kockums. Även Moderaternas ledamot i försvarsutskottet, Isabella Jernbeck, talade där för behovet av en stark svensk försvarsindustri, enligt Resumé under rubriken ”Löfven central i JKL:s vapenlobby den 26 januari 2012.”
Stefan Löfven – en vinstkramande vapenlobbyist. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!