
Följetongen fortsätter. Representanter för gruvbolaget Kaunis Iron AB och politiker i Pajala kommun försöker fortsatt med sin utpressning för att få till stånd en smutsig gruva.
Först bryter Northland Resources mot flera miljötillstånd i Kaunisvaara, men detta åtgärdas förstås inte när de har gått i konkurs. För en stor myr i området tilläts att grundvattennivån skulle få sänkas högst en halvmeter. Det blev i verkligheten 16 meter.
Dammarna, en central del i processen där dammhaverier riskerar att innebära utsläpp av stora mängder miljöfarligt avfall, byggdes inte på det sätt som man har fått tillstånd för. Även i transporterna bröt man mot tillstånden när sligen transporterades med lastbil till Norge istället för en kortare väg till Finland.
Nu när Kaunis Iron AB planerar att ta upp gruvdriften igen vill man tydligen komma undan de tillstånd som var villkor för den tidigare driften.
Bolagsrepresentanter pratar om att Naturvårdsverkets påstådda utdragna handläggning kan ”äventyra hela projektet”.
Kommunpolitiker i flera av Norrbottens kommuner har gått ut med uppmaningar till regeringen med budskapet om att ”Myndighetskrångel hindrar gruvnäringens framtid”. Politikerna i Pajala har gått med ett upprop där de är ”oroliga för att en övernitisk inställning från Naturvårdsverket kan stoppa gruvan”.
Detta upprop har i dagsläget inte samlat mer än totalt 157 underskrifter.
Det är kanske begripligt att Pajalas politiker tar till varje halmstrå i ett bekymmersamt läge när gruvan kraschade, men det är likafullt inte rimligt att de lägger sig så platt för den utpressning som Kaunis Iron AB bedriver.
Istället för att planera för att rätta till de problem som skapades kring förra perioden har bolaget konsekvent visat att de vill komma undan enkelt och billigt. Detta gäller för både miljövillkor och situationen för de anställda.
Nu sägs att att man planerar med jobb för omkring 300 personer, varav mellan 30 och 40 personer ska vara anställda av bolaget och resten ska tas in från under- entreprenörer. Detta skulle göra det enklare att anpassa produktionen, vilket i klartext innebär sämre villkor och större osäkerhet för de som gör jobbet. ■