Frige Zahid Baloch!

2018-02-19 19:06:51


Demonstrationerna kommer fortsätta tills Zahid släpps fri.

Zahid Baloch, politisk flykting från Baluchistan och tortyroffer samt medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, arresterades vid en inre gränskontroll i torsdags den 15 februari kl 15.00.

Zahid är politisk flykting från Baluchistan och ett tortyr­offer med dokumenterade skador efter att misshandel och sexuellt våld utförts av den pakistanska militären, som ockuperar Baluchistan. Zahid dumpades av militären i tron att han hade avlidit av sina skador.
Hans fall är välkänt bland människorättsaktivister i både Baluchistan och internationellt. Efter att han anlände till Sverige har hans fall diskuterats i FN:s människorättsfullmäktige, och han är en välkänd politisk aktivist internationellt. Om bara tre veckor har han rätt att söka asyl i Sverige enligt Dublinförordningen efter ett tidigare avslag i Norge.

Zahid Baloch är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och är en väletablerad och känd aktivist som varit talare på en rad manifesta­tioner, till exempel Black Lives Matter, för rätten till asyl, mot rasism, i solidaritet med arbetarkampen globalt, med mera. Han är socialt engagerad och förtroendevald i Hyresgästföreningen i sitt område och därmed en populär individ i området inom såväl föreningslivet som bland barn och unga.
Den 16 februari hade Zahid Baloch ett inbokat läkarbesök hos sin hjärtläkare som Migrationsverket ställde in. Zahid har haft två hjärtinfarkter de senaste tre åren som ett resultat av tortyren och går på regelbundna kontroller. Han tar 15 mediciner på en daglig basis. 

Rättvisepartiet Socialisterna har genomfört två demonstrationer utanför förvaret, direkt på torsdagen med krav att Zahid ska släppas fri och att han ska få ta sin medicin och träffa läkaren.
Teamledaren på förvaret vid Migrationsverket i Kållered hade beslutat att Zahid inte får ta emot besök och att medlemmar i RS inte fick överlämna medicinen. Det tog tre timmar av högljudda demonstrationer innan vi fick lämna över medicinen, men trots det förvägrades Zahid sin medicin i ytterligare fyra timmar.
I måndags, den 19 februari, samlades 60 medlemmar och sympatisörer i Rättvisepartiet Socialisterna på nytt utanför förvaret då de hade förvägrat Zahid hans besök hos psykolog som han gått till varje vecka sedan tre år tillbaka för att bearbeta sina trauman från tortyren. 

Under lördagen fick medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna träffa Zahid. Han berättar för Johannes Lundberg att han inte har sovit på 35 timmar. Han är mycket rädd för vad som kan hända.
– Att låsas in i trånga utrymmen ger mig ångest och känslan av att åter vara i tortyrcell, säger Zahid.
– Jag återupplever misshandel, sexuellt våld och elchocker varje gång jag stänger mina ögon.
Han förvägras ännu att träffa sin hjärtläkare och psykolog som han har träffat varje vecka hos Röda Korset sedan han kom till Sverige för tre år sedan.
– Zahid bryter ihop flera gånger under vårt två timmar långa möte, samtidigt som han känner stödet och solidariteten från kamrater och vänner här och internationellt, säger Johannes Lundberg.


Torterad i Baluchistan

Från förvaret berättar Zahid på nytt sin hjärtskärande historia om tiden i Pakistans tortyrcell.

– De klädde av mig naken, krossade mina fotleder och bröt mina fingrar. Jag har 32 stygn på ryggen, ärr i ansiktet och på huvudet efter tortyren. Bara den som upplevt detta kan förstå. Det var mina värsta dagar i livet. Men jag överlevde, mina två morbröder och tre kusiner mördades, berättar Zahid Baloch.
Zahid spenderade tre månader i tortyrcell och vittnade om en brutal behandling med elchocker, sexuellt våld och förnedring. Men han överlevde, även om han vaknar varje natt skrikandes över att återuppleva tortyren i sina drömmar.
Zahid kommer som flykting från ett av världens mest slutna områden, Baluchistan, där varken journalister eller människorättsorganisationer tillåts att verka.  

Baluchistan har ockuperats av Pakistan sedan 1948 och sedan dess har 20 000 människor försvunnit, 10 000 av dem sedan 2001. Bara i november 2017 försvann 70 personer.
Upptäckten av mördade, stympade kroppar av saknade personer har pågått under tio år. De tillhör alla politiska- och människorättsaktivister bortförda av den pakistanska militären, på samma sätt som Zahid. Många som förs bort och torteras återfinns aldrig.
Zahid har fått avslag på sin asyl­ansökan i Norge, men lyckades fly till Sverige där han hoppas få öppna sitt asylfall den 9 mars. 

Skulle Zahid utvisas till Norge innebär det en stor fara för hans liv då Norge utvisar till Pakistan.
Den pakistanska staten har full koll på Zahid Baloch politiska aktivitet i exil. För ett år sedan misshandlades hans far svårt av militären, vilka ställde frågor om sonen efter att Zahid hade talat på en manifestation för Baluchistan i Borås. 


VAD KAN VI GÖRA?

Ta bilder till stöd för Zahid. Sprid till så många som möjligt. Skicka tillsammans med tre krav – Utvisa inte Zahid! Frige Zahid! Asyl i Sverige för Zahid! – till:
Migrationsverkets ledning: migrationsverket@migrationsverket.se
Migrationsministern: justitiedepartementet.registrator@regeringskansliet.se
Utlendingsdirektoratet i Norge: udi@udi.no
Rättvisepartiet Socialisterna: rs.gbg@socialisterna.org rs@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!