Absurt att likställa antirasister med nazister

2007-09-12 12:17:48
De senaste tre veckorna har det nazistiska våldet ökat runt om i landet. Två nazister i svenska motståndsrörelsen (smr) har häktats, misstänkta för mordförsök. Knivdåden försvaras på nazisternas hemsidor, som också varnar för mer våld.

Medan det nazistiska våldet ökar, ett våld som är ett hot mot alla som inte stämmer in i nazisternas världsbild, så går liberala Göteborgs-Posten ut med en artikelserie av ett sällan skådat slag. GP gör allt man kan för att klumpa ihop antirasister, krigsmotståndare och alla som motsätter sig USA:s krig mot världens fattiga med nazisternas våld, under samlingsnamnet ”extremister”.
Det är ingen tvekan om att nazistvåldet har ökat. Fyra personer tvingades söka sjukhusvård efter den våldsamma attacken på Ung vänsters antirasistkonsert i Farsta den 25 augusti. Helgen efter blev ytterligare tio personer misshandlade av nazister i Göteborg, varav två knivskurna.

Knivvåld

Samma helg knivhöggs en man vid Slussen i Stockholm. Några dagar senare knivhöggs ytterligare en person i Göteborg av fyra nazister. Redan tidigare hade nazister attackerat Rättvisepartiet Socialisternas aktiviteter i Göteborg.
Polisen beskriver knivattackerna som mordförsök. En av de två nazister som nu häktats för knivdådet vid Slussen har tidigare suttit i fängelse, dömd för misshandel.
Detta är bakgrunden till GP:s artiklar, som bygger på intervjuer med Säpos enhetschef P-O Hellqvist och författaren Magnus Sandelin.
GP börjar med att beskriva det ökade nazistvåldet som en strid mellan extremister.

Köper nazisternas bild

Detta är dock att delvis köpa nazisternas beskrivningar. Svenska motståndsrörelsen har börjat hålla ”torgmöten” med upp till 20 nazister närvarande. De som protesterar kallas då av nazisterna för ”marxister”, ”lesbianer” etc. ”Vi följer en noll toleranslinje … Vi slår tillbaka långt mer hänsynslöst än tidigare” skriver smr på sin hemsida. I Göteborg misshandlades personer som vägrat att ta emot flygbladen, enligt polisen.
Men i GP försöker Säpochefen med hjälp av artikelförfattaren Anna Engholm förminska faran med nazister genom att sammankoppla vad man beskriver som höger- och vänsterextremister med varandra och beskriva dem som vilsna personer: ”Det kan vara så att man känner sig marginaliserad, att man misslyckats i skolan eller inte lyckat ta sig in i vuxenlivet på ett vettigt sätt”.
Artikeln får därmed två effekter: 1) att förminska den verkliga faran med nazisternas våldsattacker och 2) att jämställa antirasister och nazister som lika goda kålsupare.
GP:s andra artikel är än mer absurd. Den har som utgångspunkt att det finns en hemlig allians mellan nazister, kommunister och radikala islamister. ”Det intensiva hatet mot vårt västerländska demokratiska samhällskick driver de extrema rörelserna. Det gör att de i vissa fall kan tänkas samarbeta med varandra, säger Magnus Sandelin” (GP 4/9).

”Utökat samarbete”

Sedan beskylls de som protesterade emot USA:s krig mot Irak för att ha varit allierade med Saddam Hussein, och de som går emot USA:s ockupation beskrivs som motståndare till demokrati: ”Saddam Hussein var en gemensam allierad mot ’imperialisterna’ eller ’sionisterna’. Och nu har extremvänstern, extremhögern och de militanta islamisterna var för sig tagit ställning mot den stapplande demokratiprocessen”.
Artikeln fortsätter med att påstå att det ”finns tecken som tyder på ett utökat samarbete mellan den extrema vänstern, den extrema högern och även extrema islamismen … Vi ser nya allianser. Om man känner hat mot Amerika och vad de står för så finns det olika vägar att gå. Man kan bli nazist eller kommunist eller radikal islamist. Och det kan vara en tillfällighet som avgör var man hamnar.”
I liberala Göteborgs-Posten är de som demonstrerade mot Irakkriget extremister allierade med Saddam Hussein eller med islamister. Rättvisepartiet Socialisterna deltar i kampen mot USA:s krig, men vi är också motståndare till den politiska höger som islamismen utgör, liksom vi deltog i kampen mot Saddams regim.

Saknar förklaringar

GP:s artiklar är absurda och saknar verkliga förklaringar till det nazistiska våldet. Sanningen är den att nazisternas våld ökar på grund av att de känner vind i ryggen, med regeringens flyktingpolitik och tal om hårdare tag samtidigt som sverigedemokraterna har gjort sitt bästa val någonsin. Det är ett samhällsklimat frampiskat av media och från borgerligt håll som fått nazisternas aktiviteter att öka. De utnyttjar högerpolitikens nedskärningar genom att skylla på flyktingar och invandrare.
Rättvisepartiet Socialisterna står för kamp mot rasism och nazism. Det betyder att samla största möjliga protester och aktioner mot rasism. Det betyder också att stå för gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd åt alla. Därför kritiserar RS individuellt våld och våldsamma aktioner av smågrupper som medel i kampen mot rasism. Fackföreningar och organisationer som är emot rasismen måste visa vägen framåt, med stora manifestationer mot högerpolitik och överallt där rasism och nazism dyker upp.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!