Åklagare utreder polisvåldet mot antirasister i Salem den 6 december 2008

2009-01-07 15:30:04
Polisens attacker mot antirasister i Salem den 6 december i fjol får nu ett rättsligt efterspel.
Åklagarmyndigheten har inlett förundersökning mot ett stort antal poliser, misstänkta för tjänstefel och misshandel, rapporterade Svenska Dagbladet den 5 januari.

Som Offensiv tidigare berättat (Offensiv nr 828, den 1 december 2008) hindrade polisen flera hundra antirasister från att protestera mot nazistmarschen i Salem den 6 december 2008. På nazisternas uppmaning stoppade polisen även journalister som ville bevaka marschen.
Polisen skyddade nazisterna men grep eller omhändertog 550 antirasis­ter. Många av dem blev misshandlade av polisen.
Efter att polisvåldet anmälts direkt till åklagaren eller till JO har åklagarmyndigheten inlett sin förundersökning.
Anmälningarna handlar om att deltagare obefogat utsatts för peppar­spray och batongslag och blivit nedlagda på marken på Rönninge station. Därefter blev de kvarhållna på platsen och sedan borttransporterade till Sollentuna, Södertälje och Täby. Att de blivit kvarhållna i flera timmar är det som misstänks vara tjänstefel, sä­ger åklagaren Kay Engfeldt till Svens­ka Dagbladet den 5 januari.

Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!