Akut brist på förskollärare

2015-11-11 11:19:06

foto: Socialdemokraterna / Flickr CC
Bristen på förskolelärare börjar bli akut, och fortsatt högerpolitik gör inte saken bättre.

En granskning av Dagens Nyheter (DN) den 3 november visar att det råder en enorm brist på förskolelärare i landet. Sju av tio kommuner rapporterar om att de saknar förskolelärare, och med nuvarande trend lär det inte bli bättre.

De kommuner som uppger att de för närvarande inte har brist på förskolelärare säger att de under de kommande åren kommer att få svårt när pensionsavgångar träder i kraft. Många kommuner måste anställa outbildad personal för att täppa till luckorna i personalstyrkan.

– Det är jätteallvarligt. Skolverkets senaste prognos visar att det redan 2019 kommer behöva rekryteras 20 000 förskollärare. Allra värst ser det ut i storstäderna. Men redan idag märks bristen. Vi får rapporter om huvudmän som uppmanar föräldrar att hålla barnen hemma, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, till DN den 3 november.

Ett annat problem är att många förskolelärare byter jobb. Lärarnas tidning gjorde nyligen en granskning som visade att 13 000 förskolelärare och fritidspedagoger mellan år 2009-2013 hade bytt yrke.

Framför allt beror detta på den stressfyllda arbetssituationen som personal inom barnomsorgen har. En granskning av landets arbetsplatser utförd av Arbetsmiljöverket, som rapporterades om den 3 november, visar att de vanligaste problemen på förskolorna är personalbrist, buller och bristande tid att möta barnens behov. Över hälften av de granskade förskolorna har brister när det kommer till att åtgärda den stressiga arbetsmiljön samt att kartlägga risker.

Såväl problemet som lösningen är politisk. Medvetna politiska beslut har dränerat hela välfärdssektorn på resurser, vilket bland annat leder till de problem som DN och Arbetsmiljöverket påvisar. Samtidigt blir också barngrupperna allt större, vilket gör det svårare att uppfylla det pedagogiska uppdraget och erbjuda alla barn det lustfyllda lärandet via till exempel olika lekar och planerade aktiviteter. Många förskolor har också enligt DN:s granskning över 7 barn per pedagog, en alldeles för hög siffra.

För att rädda förskoleverksamheten från en katastrof krävs det att samhällets resurser läggs på samhällets behov. Pengar finns hos banker, storföretag och de rika. Barnskötare och outbildad personal borde få möjlighet till att vidareutbilda sig till förskolelärare utan kostnad och utan att behöva gå ner till deltid. Lönerna behöver också höjas och barngrupperna minskas. 

En rörelse av välfärdsanställda, brukare och alla som kämpar för rättvisa och trygghet måste omgående byggas för att få till stånd en välfärd till för alla, lika för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!