Kritik mot tillfälligt härbärge i Luleå

2015-11-18 11:22:22
Söndagen den 15 november öppnade Luleå kommun ett tillfälligt härbärge för kommunens hemlösa. När härbärget stängdes i våras var målet att öppna ett permanent härbärge under hösten.

Trots att uppgiften har varit tydlig och att det har funnits tid för att förbereda har socialförvaltningen inte hittat lämpliga lokaler eller rekryterat personal. Det permanenta härbärget ska ge sovplatser till 16 personer. Det ska ha fast anställd personal, städas dagligen och vara öppet året runt. Den tillfälliga lösningen med 22 sovplatser får stark kritik av de aktivister som hjälper hemlösa i Luleå.  
– Det känns inte roligt att berätta att det är samma lösning som förra vintern, säger Matilda Eriksson, aktiv i nätverket Ett Luleå för Alla, och fortsätter:

– Många sov hellre i sina bilar förra året eftersom det inte kändes tryggt att sova i en stor lokal, där ingen avskildhet fanns för kvinnor eller familjer. Då det inte fanns någon personal blev det ofta bråk om sovplatser och annat. Eftersom kommunen bara låser upp lokalen och tillhandahåller madrasser ska vi försöka samla ihop våningssängar och täcken.
– Vi ligger också på för att få kommunen att installera en tvättmaskin, vilket skulle underlätta mycket. Nu måste vi samla in kläder hela tiden som kastas då de är smutsiga. Det är ett enormt slöseri, avslutar hon.

Beslutet i kommunfullmäktige om att avsätta 2 miljoner kronor per år för ett permanent härbärge kommer efter starka påtryckningar från aktivister och hemlösa. Erfarenheterna från förra vintern säger dock att antalet platser inte lever upp till behovet. Under de kallaste dagarna sov som mest ett femtiotal personer i den fyra­rumslägenhet som då användes som härbärge. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!