Akut krisläge på Sunderby sjukhus

2015-02-18 15:38:00
Norrbottens sjukvård krisar gång på gång. Allt fler vårdplatser stängs ner på grund av personalbrist. Operationer skjuts upp, patienter får vänta eller flyttas, personalen går på knäna och politikerna står tafatta vid sidan om.

Läkarna vid Sunderbys sjukhus larmar nu om en kaosartad situation och vädjar till landstingsledningen om åtgärder. Vi har tidigare skrivit om såväl nedskärningar som bristen på sjuksköterskor, vilket vid återkommande tillfällen under de senaste åren har lett till nedläggningar av vårdplatser. 

I Läkartidningen påpekas att det inte bara är sköterskebristen som framtvingat nedstängning av vårdplatser utan även nedskärningar som har minskat marginalerna. Med för få vårdplatser ökar trycket på personalen som bågnar under pressen.

Bristen på vårdplatser, vilket har resulterat i överbeläggningar i kombination med hårt tryck på akuten, tvingade förra veckan Sunderby sjukhus till förstärkningsläge, vilket betyder att sjukhuset befinner sig i ett allvarligt krisläge. Förstärkningsläge innebär att den lokala krisledningen följer läget extra noggrant. Planerade operationer ställs in och patienter körs till andra sjukhus om möjligheten finns.

Sverige ligger i botten av OECD-länderna i fråga om antal vårdplatser i relation till befolkningsmängden. Patientsäkerheten hotas och nya vårdskandaler är ständigt återkommande. Att läsa om vårdskador och dödsfall i vården har blivit vardagsmat. Tio procent av landets vårdplatser är stängda och 900 vårdplatser har stängts på grund av personalbristen. 

Enligt Svenska Dagbladet saknas närmare 2 000 sjuksköterskor på landets 68 akutsjukhus. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro kommenterar situationen med att säga att det inte behövs fler utredningar utan att det istället behövs höjda löner, en fråga som ligger på politikernas bord.

Men till Ribeiros förtret kommer vi inte att se några förändringar komma från politikerhållet. Låt exempel som sjuksköterskestudenternas Inte under 25 000-kampanj eller ockupationen av sjukstugan i Dorotea vara vägledande kampexempel för en tryggare vård utan nedskärningar med en vettig personalpolitik. 

Om Vårdförbundet skulle stödja sina medlemmar fullt ut borde de ta täten i en sådan kamp. I Dorotea var det lokalbefolkningen som tog till ockupation. I början var inte fackledningen beredd att ge stöd till sjuksköterskestudenternas kampanj, vilket ändrades efter påtryckningar underifrån. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!