Albybornas röster höjdes i mäktig demonstration

2013-06-17 13:16:17
Antigen väljer ni att inte sälja våra lägenheter eller så blir det en folkomröstning! Det var kravet från de runt 500 personer som med trummor och talkörer spred glädje och styrka i bostadsområdena i Alby förra veckan. Från fönster och balkonger hade flera hängt ut banderoller till stöd för Alby inte till salu. Dagen efter kom politikernas besked: Namninsamlingen är otillräcklig. Men hur blir beslutet den 26 juni?

– Situationen i Alby känns otryggt, det är många som verkligen inte har råd med höjningar och vi vet inte vart vi ska hamna. Jag har pratat med alla mina grannar, de känner likadant, det är läskigt när beslut som gäller en tas över ens huvud. Men vi är många idag, vi är starka, vi är inte rädda, förklarade Esperanza.

Kampanjen Alby inte till salu startades upp förra hösten mot utförsäljningen av 1 300 lägenheter som man vill ha kvar i det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen. 
Den 3 juni beslutade Botkyrkabyggen att sälja Albyberget till företaget Mitt Alby. Ett beslut som måste godkännas i kommunfullmäktige den 26 juni. Alby inte till salu kräver då att politikerna beslutar att stoppa utförsäljningen eller att de tar frågan till folkomröstning, vilket kampanjen samlat in 6 500 namn för att få igenom.
– Jag är jätteupprörd, hela samhället börjar gå åt helvete. Pengar börjar styra och det drabbar människor så mycket. Var ska vi bo? utropade Claudia Cuevas förtvivlat. 
– Det är synd att politikerna inte bryr sig, de är folkvalda men de skiter i oss, sa hon.

Kampanjen har nått brett stöd även utanför Alby.
– Det här frågan är jätteviktig, det handlar både om allmänytan och demokrati. Jag vill inte leva i en marknadsstat som tillåter politiker och företagare att köra över människor, sa  Fredrik från Bagarmossen.
Demonstrationen avslutades med brandtal från boende och arbetande i Alby som mötte stora applåder. 
– Våra hyresrätter är inte sålda än, tack vare folkets organisering och ett stort antal människor som säger ifrån. Nu är det upp till politikerna att se till att det här inte slutar i en demokratifiasko, sa Albybon Åsa Eklund.

Men redan dagen efter demonstrationen meddelade politikerna att 2 000 av de insamlade namnen för en folkomröstning underkänts. 
Ilskan över Socialdemokraternas svek och bristen på demokrati var ett genomgående tema på demonstrationen. På en balkong hade till exempel en stor banderoll med texten “Palme skulle vrida sig i sin grav” satts upp. 
Emma Dominguez, fritidsledare och en av initiativtagarna till Alby inte till salu, var sista talare.
– Vi är arga, vi bränner inte bilar, men när vi organiserar oss demokratiskt så är det tydligen också fel, sa hon upprörd över att politikerna inte lyssnar.
– Politikerna har två val, antigen väljer de att inte sälja våra lägenheter eller en genomför de en folkomröstning! avslutade Emma Dominguez.

Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till Albybornas krav och hade både medlemmar boendes i Alby och medlemmar med erfarenhet från annan förortskamp som deltog på demonstrationen. Vi delade också ut flygblad om vilka vidare socialistiska krav som RS driver, vilket mottogs med intresse från många Albybor. 

Den politiska kraften i demonstrationen var stark. Talkörerna “Alby är inte till salu” och “En enad förort kan aldrig besegras” ekar fortfarande mellan husen. Folkomröstning eller inte så måste nu politikerna lyssna till Albybornas krav och stoppa utförsäljningen den 26 juni.

Enzo Costa
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!