Alf Svenssons korståg mot rätten till abort

2006-12-10 16:53:25
Den 5 mars hade Lars Hamberger, professor i kvinnosjukdomar, Kerstin Hedberg, universitetslektor i pediatrisk omvårdnad och Alf Svensson, f d partiledare för kristdemokraterna en debattartikel i Svenska Dagbladet. Rubriken var ”Foster som ler aborteras”.

Med moralens hjälp försöker skribenterna att förespråka en inskränkning av aborträtten.
I Sverige kan man göra abort fram till vecka 18 utan att behöva uppge några skäl. Efter det kan man göra abort till vecka 22, om man efter en utredning befunnits ha skäl till det.
Men Alf Svensson med flera vill att det endast ska vara möjligt med abort fram till vecka 18. Man hänvisar till att: ”Då neonatalvården gjort ytterligare framsteg sedan dess – också ifråga om barnets ’livsduglighet’ utanför livmodern – finns det anledning att på nytt pröva om en sänkning av den absoluta övre gränsen behövs; förslagsvis till vecka 18.” Skribenterna fortsätter: ”Låt oss inte i ivern att ha en liberal inställning till legala aborter komma i tidsmässig konflikt med fostrets överlevnadsmöjligheter”. Man försöker alltså profilera abortmotståndare som de som vill rädda liv.
Om Alf Svensson och de två andra får råda kommer ett stopp för aborter efter vecka 18 att följas av ytterligare inskränkningar i aborträtten. Men att inskränka de legala möjligheterna till abort kommer inte att förhindra aborter i sig.
I USA har man beräknat att det, innan aborträtten infördes 1973, gjordes runt en miljon illegala aborter per år. Detta resulterade i att 5 000 till 10 000 kvinnor dog varje år.
I dagens samhälle, där alla inte har möjlighet till arbete, utbildning eller förskoleplats, kommer det alltid att förekomma aborter. Samtidigt som det är viktigt att vi försvarar aborträtten och kvinnans rätt till sin egen kropp, är det också viktigt att vi kräver mer resurser till offentliga sektorn så att man har möjlighet att fullfölja graviditeten om man vill.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!