”Allas våran rätt att bo”

2012-10-18 14:11:27
Hundrafemtio personer demonstrerade på Sergels torg i Stockholm den 13 oktober för att kräva vår rätt att bo. Bostadssituationen blir alltmer hopplös för stora grupper och är allra värst är den i Stockholm. Politikerna verkar däremot inte ha något intresse av att förbättra den, utan fortsätter att enbart bygga för de rika.

Offensiv träffade Magnus Holm och Madelene Wåland, som hade kommit till torget för att kräva ett stopp för utförsäljningarna och att det byggs mer lägenheter som vanligt folk har råd att bo i.
– Det är omöjligt att hitta ett förstahandskontrakt i Stockholm, konstaterade Madelene besviket.
Demonstrationen slingrade sig vidare till Södermalmstorg via turistgatorna i Gamla Stan med sambatrummor och talkörer som ”Ni har ingen rätt att sno – allas våran rätt att bo”.
Bland demonstranterna fanns det många som själva har känt på den hårda bostadsmarknaden. En handuppräckning på torget visade att endast en minoritet hade egen bostad och att de flesta istället hyrde i andra eller tredje hand.
Rolf Nilsson, f d ordförande i fö­reningen Stockholms hemlösa, belyste att antalet hemlösa i landet har ökat från 17 800 till 34 000 under de senaste sex åren av borgerligt styre. Han krävde bostäder åt dem som inte har istället för åt dem som redan har.
En annan talare var Ann-Marga­rethe Livh (V), vice ordförande i allmännyttiga Familjebostäder, som berättade att hon polisanmält den moderate ordföranden i nämnda bolag för att ha sålt ut nära 1 400 ­lägenheter bakom ryggen på styrelsen.
Demonstrationen arrangerades av nätverket Rätt att bo och ­utgjorde inledningen på en aktionsvecka mot bostadskrisen. Andra aktiviteter som planeras är bl a en begravning av hyresrätten nästa lördag.
AnnaMaria Berggren Ericsson
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!