Alliansbygget som blev ett svart hål

2016-11-23 13:55:44

foto: Kristoffer Marchi
De första patienterna har redan börjat flyttas in i Nya Karolinska Sjukhuset.

De första patienterna har flyttats till den nya sjukhusbyggnaden vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna (NKS).

Det var prestigefyllda högerpolitiker som ville att sjukhuset skulle öppna, trots att vårdanställda sagt att det var för tidigt – patientsäkerheten kunde inte garanteras. 

Starkt försenat öppnades de första portarna till Nya Karolinska i Solna. Verksamheten skulle egentligen vara fullt igång i år, men först om två år väntas den egentliga invigningen.

Som Offensiv skrev i förra numret så har bygget av NKS blivit betydligt dyrare än beräknat och kostnaderna bara fortsätter att stiga.

– Vi har ett stort svart hål norr om stan, som någon sa.

Detta moderata vårdbygge har från första stund varit extremt toppstyrt och en guldkalv för konsulter. Söndagens öppnande skedde trots att vårdpersonalen larmade om att patientsäkerheten inte kunde garanteras på det nya sjukhuset.  

Veckan innan flytten hoppade hjärtkirurgen Jan Liska av sin roll som patientflödeschef, eftersom han ansåg att sjukhuset inte var redo för flytten av de första patienterna.

– Jag kan inte ta ansvar för den verksamheten, den är inte patientsäker, sa Jan Liska till Svenska Dagbladet den 15 november.

Vidare har läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset  krävt ett stopp för omorganisationen som följer på den nya vårdmodellen med så kallad värdebaserad vård som konsulterna vill införa på det nya sjukhuset. Läkarföreningen vill att sjukhuset säger upp allt samarbete med konsultföretaget Boston Consulting Group (BCG) som har fått uppdraget att införa den omstridda och oprövade vårdmodellen. 

Läkarföreningen fruktar med rätta att med den nya vårdmodellen gör att de sjukaste patienterna kommer i kläm.

– Vi förstår nu att det är konsulter som styrt hur verksamheten ska omorganiseras snarare än vårdens behov. Vi vill att man avbryter och utvärderar vad som är de verkliga behoven, och då kan inte BCG vara kvar och utreda sig själv, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till Dagens Nyheter den 21 november.

Nya Karolinska är ett skrytprojekt som framför allt Moderaterna i Stockholms län har drivit på. 

Det var också den M-ledda alliansen som beslutade att bygget skulle OPS-finansieras (Offentlig Privat Samverkan), vilket betyder att det offentliga under lång tid betalar de privata utförarna – i detta fall Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree – som därmed  får en säker vinstkälla att ösa ur när kostnaderna bara skjuter i höjden. 

Nu försöker allianspartierna ge sken av att man var medveten om att kostnaderna skulle öka. Men det är först nu, när papperen i denna skandalaffär börjar komma på bordet som det står klart att sluträkningen kan bli 65 miljarder kronor. Då är vården inte inräknad. 

Men högerpolitikerna fortsätter att upprepa lögnen att OPS-lösningen är den billigaste, trots att NKS är på väg att bli världens dyraste sjukhusbygge, som länge kommer att ta enorma resurser från övrig vård och verksamhet i länet.
NKS har färre vårdplatser än gamla Karolinska i Solna och den utbyggnad av vården som skulle kompensera för detta låter vänta på sig.

Läkarföreningens ordförande i Stockholm, Johan Styrud, “befarar att det blir en vårdkris”. 

Konsultnotan för NKS är svindlande. Under perioden 2012 till 2014 betalade Karolinska över 1,2 miljarder kronor till olika konsultbolag, rapporterade Vårdförbundets Vårdfokus i fjol. 

För den summan skulle tusentals sjuksköterskor kunna anställas på heltid. 

Från 2015 till oktober i år har Karolinska betalat ut 73 miljoner kronor i konsultarvoden till Boston Consulting Group. 46 miljoner har betalats i år.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Riv upp OPS-avtalet – ut med de dyra konsulterna. 
  • Stoppa privatiseringarna, marknadsanpassningen och toppstyrningen av vården. 
  • Vård enligt behov och demokratiskt styrd av anställda i samarbete med brukare, patientföreningar och anhöriga. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!