Alliansen i händerna på SD

2018-07-04 16:16:11

foto: Anders Löwdin/Riksdagen


”Med drygt två månader kvar till valet råder fortfarande brist på ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ, något som blev smärtsamt tydligt i samband med Alliansens utspel om hur riksdagens utskott ska organiseras”, skrev Göteborgs-Posten (GP) i en ledare med anledning av att Alliansen på nytt splittrats inför öppen ridå.  

Det var till en början en enig högerallians som i förra veckan aviserade att Sverigedemokraterna efter valet skulle få poster som ordförande och vice ordförande i riksdagens utskott. Skälet var att Alliansen ville köpa stöd från SD inför bildandet av en eventuell ny högerregering. Stöd från SD är ett villkor för att Alliansen ska kunna regera igen. Men detta faktum vill Liberalerna och Centern inte kännas vid, åtminstone inte innan valet. Dessutom vill både C och Liberalerna för tillfället inte stänga dörren till regeringssamverkan med S. Därför tog dessa partier snabbt avstånd från Alliansens löfte till SD och talade om att förslaget ”misstolkats” när innehållet och syftet var glasklart.

Aldrig någonsin har regeringsfrågan var så öppen som nu. Till följd av att övriga partier anammat SD:s politik och retorik har Sverigedemokraterna nu blivit landets näst största parti, enligt SVT/Novus senaste väljarundersökning och inget av de traditionella blocken är i närheten av egen majoritet. 

På papperet finns Alliansen ännu kvar, men inom Moderaterna finns en stark mörkblå falang som gärna ser att M regerar ensamt med hjälp av hoppande majoriteter och SD-stöd. Uppenbarligen när Moderaterna drömmen om att göra som i Danmark efter valet 2015 då valets tredje största parti Venstre (M:s danska systerparti) ensamt bildade regering med stöd av Dansk Folkeparti (danska SD) som blev valets näst största parti.  

Men efter drygt ett år lämnade den minoritetsregeringen plats för en ny minoritetsregering – en koalition mellan Venstre, Liberal Alliance och De Konservativa – som ännu sitter kvar med hjälp av Dansk Folkeparti och Socialdemokraterne som sedan 2015 gått ännu längre högerut.

I det nya politiska landskap som valet skapar är detta ett av flera möjliga scenarion. Bortom valretoriken är skillnaderna mellan partierna  små och talande är att M-ledaren Ulf Kristersson i sin ”regeringsförklaring” på DN Debatt den 29 juni  ser Socialdemokraterna som den givna samarbetspartnern när det gäller ytterligare åtstramningar av flyktingpolitiken.

Oavsett vem och vilka som bildar ny regering så kommer det att bli en historiskt svag regering som snabbt kan kollapsa och ersättas av en ny svag regering eller följas av nyval.

Den fördjupade politiska kris som valresultatet kommer att manifestera samtidigt som högkonjunkturen nått sin topp varslar om extrem turbulens och motstånd.  

Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i valet   för att bidra till att bygga det motstånd som krävs för att möta de reaktionära piskrapp som hotar. I Haninge och Luleå har partiet kommunala mandat som vi vill försvara för att dels ge kampen en politisk röst och dels använda som en plattform för att ge spridning till ett socialistiskt alternativ och till att kampanja för ett nytt stort arbetarparti som kan bli ett massalternativ till dagens partier som alla slår vakt om den bestående kapitalistiska ordningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!