Haninge: Rädda Rudanområdet

2018-07-18 10:31:48

foto: Mattias Bernhardsson
Siddmaron Chawla.

Friluftsområdet kring Rudan i Haninge är hotat. S, M, L och KD har i en avsiktsförklaring redovisat planer på en bilbro och exploatering av området. Om det blir verklighet blir konsekvenserna förödande.

”Idag [lördag den 14 juli] delade vi ut 250 flygblad i Rudans friluftsområde med budskapet ’Rädda Rudans friluftsområde – nej till bilbro och exploateringar’. Av det 50-talet människor vi pratade med fanns inte en enda som var för varken bilbro eller bostadsexploateringar. Många som har ägnat dagen på badstranden, fiskebryggor och i motionsspår var tvärtom chockade när de blev informerade om planerna”, skriver Mattias Bernhardsson på facebooksidan ”Rädda Rudans friluftsområde” vilken han startade i veckan.
Mattias är gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige och ordförande för kampanjen ”Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap”.
I en avsiktförklaring mellan partierna som är för exploateringen står det att ”S, M, L, KD är härmed överens om att möjliggöra för en ny förbindelse för bil, gång och cykel över järnvägen från Handen till Rudanområdet varför denna överenskommelse träffas mellan partierna”. 

Planerna är en fullständig skandal. Rudan är landets mest pendel- och centrumnära badplats och friluftsområde, ingen behöver ta bilen hit. En bilbro, asfaltsväg och stora asfalterade parkeringar skulle förstöra en stor del av upplevelsen för alla som badar, har picknick, fiskar eller motionerar. Rudan är jätteviktigt för tusentals barnfamiljer som inte har råd att åka på långväga semestrar.
Flera partier vill gå ännu längre och även bygga exklusiva bostäder i Rudan:
”Vi anser att Rudan är en av de största befintliga tillgångarna för att utveckla Haninges stadskärna”, skrev M, KD och L i ett gemensamt förslag till Stadsutvecklingsplanen. 

– De stora etablissemangspartierna talar alltid om miljö och bevarande av natur i allmänna, fina ordalag, men i verkligheten är de ansvariga för att detaljplaner tvingas fram och strandskyddet rivs upp med följden att vår gemensamma natur och rekreationsområden krymper till förmån för exklusiva boenden för de rika. Vi tänker göra detta till en valfråga, säger Mattias Bernhardsson, som är toppnamn för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet och delaktig i att rädda två skogar från skövling förra året (Söderbyskogen och vildmarken på norra Ornö). 

De vi pratade med i Rudan under lördagens kampanjande mot exploateringsplanerna är upprörda:
– Vi behöver absolut ingen bilväg över spåret. Det finns redan en liten väg hit, för de som behöver transportera saker och det räcker, säger Charlotte Houmöller som bor i Handen.
– De får inte förstöra Rudan för oss. Rudan är enda lättillgängliga badplatsen för oss barnfamiljer, säger Senada och Elija Mesanovic, också de boende i Handen.
– Rudan är våra barns bästa lekplats, och det är gratis och nära, säger Västerhaningebon Claudio Blanco Quijarro.
– Rudansjöarna är enda orsaken till att vi bor kvar här. Bad och lekplatserna här vid stora Rudansjön och lugnet och bra fiske i nedre Rudansjön – helt unikt, menar Siddmaron Chawla från Handen. 

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta kämpa för att bevara Rudans friluftsområde och andra unika hotade naturområden i Haninge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!