Allt färre unga har egen bostad

2015-06-25 15:33:55
Det råder bostadsbrist i 156 av landets 290 kommuner. Endast 49 procent av unga mellan 20 och 27 år har en egen bostad – den lägsta andelen sedan mätningarna började. Det skriver Hyresgästföreningen i rapporten Unga vuxnas boende.

Trettio procent har ett osäkert boende, bland annat genom andrahandskontrakt, och 20 procent av de som har barn saknar egen bostad.

Fler än en tredjedel har mindre pengar kvar än vad Konsumentverket föreslår när boendet är betalt. 142 000 unga bor ofrivilligt kvar hos sina föräldrar och de flesta vill ha en hyresrätt.

Sämst i landet när det gäller egen bostad är Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Göteborgsområdet har de senaste tre åren haft den snabbast sjunkande andelen unga med eget boende. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!